8.000 betogers nemen deel aan nieuwe coronamars

8.000 betogers nemen deel aan nieuwe coronamars
Belga / N. Maeterlinck

De organisatoren hadden heel wat moeite om de manifestanten op het vastgelegde parcours te houden en confrontaties met de politie te vermijden. Een deel van de manifestanten week al af van het parcours en trok de Koningsstraat in, maar kon door stewards terug geleid worden naar de Kleine Ring.

VUURWERK AFGESCHOTEN

De kop van de betoging had het eindpunt bereikt vlakbij het Schumanplein en de eerste sprekers waren aan hun toespraken bezig toen groepjes jongeren de talrijk aanwezige politie begonnen te bekogelen met allerlei projectielen en vuurwerk afschoten in de richting van de agenten. Die zetten daarop herhaaldelijk het waterkanon in en schoten traangasgranaten af in de menigte. Vier betogers raakten gewond, net als twee politiemensen. Ook raakten verschillende politievoertuigen beschadigd. De politie kon 20 personen oppakken.

PROTEST VAN BRANDWEER

Ook brandweerlui namen gisteren in hun werkkledij deel aan de betoging. Dat gebeurde niet na een oproep door de vakbonden, zo verzekert Eric Labourdette van vakbond VSOA LRB aan Belga. Tijdens de vorige coronabetoging in Brussel op 21 november, waaraan zowat 35.000 mensen deelnamen, waren ook al brandweerlui in hun werkkledij aanwezig. Sommigen stonden de pers te woord en ontkenden daarbij het bestaan van het coronavirus. Volgens Labourdette is een tuchtprocedure opgestart tegen hen. «De betogers uiten hier hun ongenoegen tegen de coronamaatregelen. Wij zijn niet tegen», aldus de vakbondsman. De brandweerlieden, voor wie er mogelijk ook een vaccinatieplicht komt, zullen volgens Labourdette wel deelnemen aan de actiedag van het personeel uit de zorgsector van morgen.

De vorige grote betoging tegen het Covid Safe Ticket, amper twee weken geleden, trok volgens de politie 35.000 deelnemers en werd ontsierd door relletjes.