Twitter blokkeert account Tom Van Grieken

Belga / D. Waem

Twitter heeft het account van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vergrendeld. Dat gebeurde nadat hij er de voorzitter van Vooruit in het district Antwerpen van beschuldigde zijn huis te decoreren “met posters van massamoordenaars zoals Stalin en andere communistische propaganda”. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Van Grieken deelde daarbij een selfie van Stef Vonk, waarop te zien is dat hij een tekening van Jozef Stalin heeft hangen op zijn toilet. “Is dit die ‘nieuwe beweging’ #Vooruit?”, klonk het in het bijschrift.

Nieuwe profielfoto

De bewuste tweet dateert al van 13 september vorig jaar, maar Van Grieken deelde hem deze week opnieuw nadat Vonk de vraag stelde op Twitter naar een goede profielfoto. “Ik suggereerde hem om de foto nog eens te gebruiken waarop hij trots poseert met communistische massamoordenaars zoals Lenin en Stalin. Waarop hij mij geblokkeerd heeft en – ik vermoed – ook gerapporteerd heeft. En waardoor Twitter mijn account vergrendeld heeft”, reageert Van Grieken bij HLN.

Ontgrendelingsprocedure

“We hebben vastgesteld dat dit account de Twitterregels heeft geschonden”, kreeg Van Grieken te horen van Twitter. “Met name vanwege het overtreden van onze regels voor het plaatsen van privémateriaal van een persoon uit een land met erkende wetgeving over het recht op privacy. Als gevolg daarvan hebben we je account geblokkeerd.”

Vlaams Belang bevestigt dat het account van Van Grieken geblokkeerd is. De partijvoorzitter zal nu de procedure doorlopen om zijn account te ontgrendelen. Van Grieken noemt het in HLN nog “een beangstigende daad dat een democratisch verkozen parlementslid de mond wordt gesnoerd door een Amerikaanse multinational”.