Politie pakt twaalf verdachten van granaataanslagen in Antwerps drugsmilieu op

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft donderdag twaalf personen opgepakt tijdens een gecoördineerde actie tegen geweld binnen of gelinkt aan het criminele milieu. Dat meldt het Antwerpse parket. Het gaat om verschillende onderzoeken rond feiten als aanslagen, brandstichtingen en bedreigingen.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De onderzochte feiten betreffen onder meer drie granaataanslagen in de Ten Eekhovelei en de Boterlaarbaan in Deurne en in Sint-Niklaas in juni 2020, een ontplofte granaat en het beschieten van een woning in de Gryspeertstraat in Deurne in augustus 2020, het beschieten van een pastabar aan de Turnhoutsebaan in Deurne in augustus 2020 en een brandbom die naar een woning werd gegooid aan de Albert Bevernagelei in Deurne in februari 2021.

Het gaat voorts om bedreigingen aan het adres van twee mannen die in de Antwerpse haven werken. Bij de eerste vielen op 9 augustus 2020 vier of vijf mannen binnen in zijn woning "in ware commandostijl", waarna ze hem onder bedreiging van een wapen een telefoon overhandigden waarop hij gecontacteerd zou worden. De tweede werd op 30 september 2020 bedreigd bij het naar huis rijden. De man werd klemgereden en met een vuurwapen bedreigd door vijf gemaskerde mannen die zich uitgaven als politie.

Opdrachtgevers

De onderzoeken kregen volgens het parket een "extra boost" door informatie die werd verzameld in het dossier rond berichtendienst Sky ECC. "Niet enkel uitvoerders van aanslagen, maar ook de opdrachtgevers komen nadrukkelijk in beeld", aldus het parket. "Het gaat dan vaak om mensen die opgegroeid zijn in Antwerpen, maar die door hun criminele activiteiten een verblijfplaats hebben gekozen in het buitenland."

In totaal werden donderdagochtend 24 huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, de Antwerpse districten Borgerhout en Wilrijk, Borsbeek, Essen, Lokeren en Wijnegem, maar ook in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen. Dat leidde tot de arrestatie van 11 meerderjarige mannen van 19 tot 41 jaar en een minderjarige. De meerderjarigen zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, de minderjarige bij de jeugdrechter. Er werden ook vijf cryptofoons aangetroffen. De FGP Antwerpen werkte tijdens de actie samen met onder meer de speciale eenheden, lokale politiezones, hondengeleiders en algemene steuneenheden. Er namen zowat 130 medewerkers aan deel.