Rapper Lil Nas X lanceert sneaker met echt bloed en haalt woede van Nike op de hals

Lil Nas X
AFP / F.J. Brown

Rapper Lil Nas X heeft een wel heel bijzondere sneaker voor ons in petto. In de zool van de sneaker zit namelijk een druppel bloed van een mens. De Amerikaan beweert dat hij de ‘Satan Shoe’ in samenwerking met Nike heeft ontworpen, maar het label ontkent dat in alle toonaarden.

De schoen is een remake van een klassieke Nike Air Max uit 1997 met verschillende bijbelse verwijzingen naar de duivel. Zo zijn er van het model 666 paar uitgebracht die allemaal individueel genummerd zijn. Ook staat er een bijbeltekst over Satan die als bliksem uit de hemel valt geborduurd op de zijkant van de schoen en op de onderkant van de schoen is een afdruk van een pentagram te zien. En dan is er dus de druppel menselijk bloed, die ergens in de zool verwerkt is. Van wie het bloed is, is niet duidelijk. Het mag fans duidelijk worst wezen, want de 666 paar waren in één minuut uitverkocht aan 1.018 dollar per paar (zo’n 860 euro).

Het ontwerp van de schoen komt overeen met de sfeer uit de videoclip van Lil Nas X’ nieuwe single ‘Montero’. Hierin verleidt hij de duivel met een lapdance. Het nummer en de bijbehorende sneakers leveren de rapper veel kritiek op. Op social media reageren mensen verontwaardigd en niet al zijn fans vinden de verwijzingen naar de duivel kunnen. Ze vinden dat het nummer niet geschikt is voor kinderen, terwijl veel kinderen juist graag naar de muziek van Lil Nas X luisteren.

Nike reageert verrast

Lil Nas X kondigde zijn samenwerking met Nike met toeters en bellen aan, maar het sportmerk zelf blijkt niet op de hoogte te zijn. Dit heeft het sportmerk in een statement aan het Amerikaanse NBC laten weten. “We hebben geen enkele relatie met Lil Nas X. Nike is niet verantwoordelijk voor het ontwerp of de lancering van deze schoen en we steunen dit initiatief ook niet”, zegt een woordvoerder van het merk.

Nike heeft het New Yorkse bedrijf MSCHF, dat de sneakers voor Lil Nas X maakte, intussen aangeklaagd. To be continued…