Wonen op Mars? Het kan in 2100 en het ziet er ZO uit (video)

AFP / NASA

Kan je het je voorstellen, een huisje op Mars? Als het aan creatief architectenbureau ABIBOO ligt, kan het binnen 79 jaar werkelijkheid zijn.

Zowel NASA als Elon Musk’s SpaceX hebben grote plannen voor de planeet Mars. Toch lijkt wonen op de rode planeet niet zo makkelijk. Er zijn namelijk nogal wat omstandigheden waarmee je rekening dient te houden. Om te beginnen is de druk van de dampkring niet geschikt voor mensen en is ook de hoeveelheid straling op de planeet dodelijk. Gezellig is anders.

Nüwa

Het internationale architectenbureau ABIBOO komt daarom met een creatief conceptplan waarin een beeld geschetst wordt van een mogelijke menselijke kolonie op Mars.

Oprichter Alfredo Muñoz vertelt aan nieuwszender Euronews dat het bureau samen met wetenschappers onderzocht heeft welke omstandigheden op de planeet een rol spelen. Mars beschikt over water, wat van pas kan komen bij de bouw van de stad, genaamd Nüwa. “Met het water en CO2 kunnen we koolstof maken. En daarmee kunnen we weer staal maken”, vertelt Muñoz. De ontwerpen voor Nüwa zijn gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek van onderzoeksorgaan The Mars Society. 

In 2100 wonen op Mars

Het klinkt als een bizarre sciencefiction film, maar als het aan Muñoz ligt, start de bouw van Nüwa in 2054. In 2100 moet de stad klaar zijn en kunnen de eerste mensen hier daadwerkelijk wonen. Ruimtewetenschap toont aan dat Mars en aarde iedere 26 maanden gunstig bij elkaar staan. Dat betekent dat reizen naar Mars dan slechts zes maanden duurt.