Volwassenen kunnen tieners geen berichten meer sturen via Instagram

instagram
foto Pixabay

Instagram zet de bescherming van jongeren voorop. Het platform komt met een nieuwe update die ervoor zorgt dat volwassenen niet zomaar privéberichten kunnen sturen naar minderjarigen.

Instagram zet het contact tussen minderjarigen en volwassenen gebruikers via DM (privébericht) stop. Met deze stap wil Instagram ongewenst contact van volwassenen tegengaan.

De nieuwe functie zorgt ervoor dat onbekende volwassenen de mogelijkheid niet krijgen om minderjarigen een bericht te sturen. Probeert een volwassene dit bij een tiener die hem niet volgt, dan ontvangt hij een melding dat ‘privébericht sturen’ geen optie is, vermeldt de website Tweakers.net. Dit wordt gezien als ‘verdacht gedrag’ van de volwassene en wordt meteen gemeld aan Instagram zelf.

Extra bescherming minderjarigen

Instagram kijkt streng toe op een minimumleeftijd van dertien jaar voor zijn gebruikers. Nieuwe mensen zijn verplicht om hun leeftijd te vermelden als ze een profiel aanmaken. Er zijn veel jongeren die niet eerlijk zijn hierover, en dat wil de applicatie tegengaan.

Instagram gaat aan de slag met artificiële intelligentie om de ware leeftijd van gebruikers in te schatten. Op deze manier willen ze de jongeren een betere onlinebescherming aanbieden, vermeldt de site Dutchcowboys.nl. Ook willen ze beperkte functies aanbieden naargelang de leeftijd.

De wesbite vermeldt ook dat ouders van minderjarigen binnenkort een handleiding zullen krijgen om hun kinderen beter te begeleiden op de app. Het bevat nieuwe instellingen voor veiligheid en privacy, evenals een lijst met tips om de ouders te begeleiden. De testfase is momenteel aan de gang in een paar landen. Instagram heeft plannen om de nieuwe middelen in meerdere plekken te activeren.