Wil jij vegetariër worden? Hier moet je als beginner op letten

Als beginnende vegetariër krijg je met een aantal onverwachte zaken te maken. Zowel op het gebied van eten als op sociaal vlak zal je verrast worden. Met de volgende vijf tips kom je als een pro door de beginfase als vegetariër heen.
door
martine.hollenberg
Leestijd 3 min.

Tip 1: Vergeet je eiwitten niet

Als je begint met vegetarisch eten, is het de bedoeling dat je je eiwitten op een alternatieve manier binnenkrijgt. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van ons lichaam en kun je niet zomaar weglaten, ook al is dat soms een uitdaging. Per dag heb je gemiddeld zo'n 40-65 gram eiwitten nodig. Als je vlees eet, heb je dat al snel binnen en hoef je daar minder over na te denken. Als vegetariër is dat soms wat moeilijker, want niet in alle producten zitten voldoende eiwitten. Je kunt ze wel vinden in zuivel, peulvruchten, vleesvervangers, noten en zaden, eieren, granen en groenten. Als je deze producten op dagelijkse basis binnenkrijgt, hoef je je geen zorgen te maken over eiwittekorten.

Tip 2: Vertel het anderen

Vertel je omgeving over je nieuwe levensstijl. want op die manier kunnen anderen er rekening mee houden. Bedenk wel dat niet iedereen dit meteen gaat onthouden: in de praktijk zullen mensen -vooral in het begin - vergeten. Door het te vertellen kun je in één klap alle cliché vragen beantwoorden. Vragen als: ‘Eet je ook geen vis?, ‘Krijg je dan geen voedingstekort?', ' Mis je het niet?',  ‘Heb je dan geen honger?' of ‘Doe je het om af te vallen?' kun je van sommige mensen zeker verwachten.

Tip 3: Gun jezelf de tijd

Volledig vegetarisch eten is best een grote verandering, als je daarvoor elke dag vlees at. Loop daarom niet meteen te hard van stapel, maar geef jezelf wat ruimte om eraan te wennen. Voel je niet schuldig als je je vleesvrije dag hebt omgewisseld voor een rundshamburger. Door jezelf niet te dwingen, zal het minder aanvoelen als een aartsmoeilijke opdracht. De kans dat je het vol houdt is op deze manier een stuk groter.

Tip 4: Let op je vitamine B12

Vitamine B12, dat in vlees zit, is zeer belangrijk voor je lichaam. Het is namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Een vitamine B12-tekort is zeer ernstig en kan voor onherstelbare zenuwschade zorgen. Hoe kom je hieraan als je vegetarisch eet? Je kunt het halen uit melkproducten, eieren en kaas. Als je daar niet zo'n fan van bent, is het ook mogelijk om B12-supplementen te slikken. Ook dieren bestemd voor de slacht krijgen trouwens enkel op die laatste manier voldoende vitamine B12 binnen. Vleeseters slikken dus net zo goed supplementen, zij het onrechtstreeks.

Tip 5: Leer nieuwe recepten 

Dit jaar is misschien wel het allerbeste moment om te beginnen met vegetarisme. TikTok, Pinterest en Instagram staan namelijk boordevol creatieve ideeën om je vingers bij af te likken. Deze zijn, naast het old school kookboek, perfect om wat inspiratie op te doen voor je nieuwe vleesvrije levensstijl. De truc is ook om verschillende recepten gewoon eens te proberen. Er zullen zeker combinaties tussen zitten die jouw hart gaan veroveren!