Vlaams Belang trekt kandidatuur van Jef Elbers voor VAF in: “Gemengde gevoelens”

Foto Belga

Vlaams Belang trekt de kandidatuur in van Jef Elbers, de oud-scenarist die de partij heeft voorgedragen voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Dat heeft partijvoorzitter Tom Van Grieken gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Rond de figuur van Elbers was dit weekend commotie ontstaan na homofobe uitspraken in een interview met De Standaard. Zo zei hij dat hij een gaypride “echt vies” vindt. En ook: “Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit”.

De partij had zich eerder al gedistantieerd van die uitspraken bij monde van ondervoorzitter Chris Janssens en dat deed Van Grieken maandag ook. “Ik vind sommige van zijn uitspraken ook verwerpelijk, die kunnen niet door de beugel, maar voor mij staat zijn kunde buiten kijf”, zegt Van Grieken.

“Gemengde gevoelens”

Toch doet Van Grieken de intrekking van de kandidatuur naar eigen zeggen met gemengde gevoelens, en niet omwille van de uitspraken van Elbers. “Ik zit gewrongen met het feit dat een persoonlijke mening veel doorslaggevender is dan kunde. En dat is verwerpelijk, ik verzet mij daar met elke vezel van mijn lichaam tegen.”

“Ik heb gisteren met Elbers gesproken. Hij beseft dat zijn persoonlijke uitspraken nu misbruikt worden om Vlaams Belang weg te zetten. Om alle 800.000 kiezers te bestempelen als homofoob. En dat is niet het geval”, aldus nog Van Grieken.

Wie de nieuwe kandidaat wordt, is nog niet duidelijk. Van Grieken zegt daar later over te vergaderen op het partijbestuur.

Kenneth Taylor, de voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds, had eerder al laten verstaan dat het fonds mogelijk de kandidatuur van Elbers zou weigeren.