Trump hint naar nieuwe gooi naar presidentschap: "Zal Biden opnieuw verslaan"

Donald Trump is niet van plan om een nieuwe partij te starten. Dat heeft hij gezegd in zijn eerste publieke toespraak sinds zijn vertrek uit het Witte Huis. "We hebben de Republikeinse partij. Die zal worden verenigd en sterker zijn dan ooit", aldus Trump, die de verkiezingen "corrupt" noemde en hintte naar een derde gooi naar het presidentschap.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Trump sluit CPAC, het jaarlijkse conservatief politieke congres, af. Zijn speech begon ruim een uur later dan verwacht. De oud-president trok meteen ten aanval tegen zijn opvolger, de Democraat Joe Biden. "We zijn in een korte maand van Amerika eerst naar Amerika laatst gegaan", zei hij.

Trump neemt het zijn opvolger onder meer kwalijk dat hij de Verenigde Staten bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil houden, en dat hij het land weer bij het klimaatakkoord van Parijs aansloot. Toen het over de coronacrisis ging, zei Trump dat zijn opvolger de vruchten plukt van zijn inspanningen om snel vaccins te krijgen. Hij riep Biden op om de scholen te heropenen.

Trump 47?

Trump hintte op een nieuwe gooi naar het Witte Huis. En hij blijft volhouden dat hij en niet Biden de verkiezingen in november heeft gewonnen, ook al had zijn concurrent een duidelijke voorsprong. "Wie weet beslis ik wel om hen een derde keer te verslaan", zei hij, verwijzend naar de Democraten. Er zijn grote hervormingen van het kiessysteem nodig, klonk het. "We hebben een ziek en corrupt verkiezingssysteem."

In januari doken berichten op dat Trump zou overwegen om een 'Patriot Party' te starten. Die deed hij in zijn speech af als "fake news", en hij merkte op dat zoiets de stemmen zou verdelen en winst onmogelijk maken.