Navalny vliegt naar strafkolonie ten oosten van Moskou

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zowat 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Aanhangers en familieleden van Navalny zouden dagenlang in het duister hebben getast over zijn locatie. Ze kregen niet te horen waar hij naartoe was gebracht. De Russische gevangenisdienst had alleen bevestigd dat hij van een detentiecentrum in Moskou naar een strafkolonie is gestuurd, zonder in detail te treden.

Een lid van de commissie die toeziet op de behandeling van gevangenen deelde zondag aanvullende informatie. Hij zei tegen persbureau Interfax dat Navalny naar Vladimir is gestuurd. "Hij moet eerst in quarantaine. Daarna gaat hij naar zijn kolonie", aldus de functionaris.

Strafkolonie nummer 2

Bronnen zeggen aan de staatspersagentschappen Tass en Ria Novisti dat de Kremlincriticus overgebracht zal worden naar strafkolonie nummer 2 in Pokrov. Het gaat om een stadje in de regio Vladimir, in het Europese deel van Rusland.

De veroordeling van Navalny heeft geleid tot straatprotesten in Rusland en internationale kritiek. De bekende criticus van president Vladimir Poetin was vorig jaar in zijn thuisland vergiftigd en naar Duitsland overgebracht voor een medische behandeling. De autoriteiten arresteerden hem toen hij terugkeerde naar Moskou. Hij zou zich niet hebben gehouden aan de voorwaarden voor een voorwaardelijke gevangenisstraf. Die moet hij daarom alsnog uitzitten.

Het hoofd van de gevangenisdienst benadrukte vorige week dat Navalny zijn straf onder "normale omstandigheden" zal uitzitten. "Ik kan garanderen dat zijn leven en gezondheid niet in gevaar zijn", zei Aleksandr Kalasjnikov.