Daarom bekijk je je eigen Instastory zo vaak

Open Instagram en je vindt een onuitputtelijke bron aan stories die je kan checken. Je bekijkt er waarschijnlijk een paar, maar je meest bekeken story is er niet een van iemand je die volgt. Dat is namelijk die van jezelf. Dat valt te lezen in Cosmopolitan.
door
nillab.rasheeq
Leestijd 2 min.

De grootste vraag is natuurlijk: waarom doen we dit? Is er iets mis met je, ben je narcistisch of heb je last van problemen? Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal.

Bevestiging

"Het komt erop neer dat je bevestiging zoekt en een bepaald beeld van jezelf aan de buitenwereld wil tonen", vertelt psycholoog Elena Touroni aan Cosmopolitan. We bekijken onze stories opnieuw om na te gaan wat we daarin hebben gezet en om te zien wie het gezien heeft. Wij willen eigenlijk weten wie er geïnteresseerd is in ons. Dit kan je helpen om jezelf meer verbonden te voelen".

Onzekerheid

Het vaak bekijken van je eigen Instastories kan een teken zijn van weinig zelfvertrouwen."Externe validatie is nauwer verbonden met een laag zelfbeeld," zegt Touroni. "De drang om te delen, te verbinden en bevestiging te krijgen, zijn allemaal normale, gezonde en menselijke kwaliteiten. Het wordt negatief als we externe validatie nodig hebben om ons goed te voelen over onszelf. De eigenwaarde moet altijd van binnenuit komen."

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten door middel van Instagram-verhalen, let dan goed op. Wil je controleren wie er elke minuut kijkt of reageert? Of een verhaal publiceren in de hoop op bevestiging? Dit kan erop wijzen dat je weinig zelfvertrouwen hebt.

Oerinstinct 

Het bekijken van onze eigen story is ook een oerinstinct. "De mens behoort van nature tot een stam. We hebben een diepgeworteld verlangen om ons te verbinden en ons geaccepteerd te voelen", vervolgt de psychologe.  "Vroeger was je plaats in de stam essentieel om te overleven. Daarom is de aantrekkingskracht om 'erin te passen' zo sterk; het was vroeger een kwestie van leven of dood." 

Het is dus niet verwonderlijk om bewust of onbewust bevestiging te zoeken. In feite is dit heel normaal! Houd er echter rekening mee dat je gevoel van eigenwaarde niet afhankelijk is van het aantal kijkers.