Politiek krijgt “budget” voor versoepelingen

Belga / N. Maeterlinck

De experten van adviesorgaan Gems werken aan een nieuw plan om ons land uit de coronacrisis te loodsen. Tegen dinsdag moet het exitplan volledig klaar zijn, maar verschillende betrokkenen deelden de krijtlijnen vrijdag al mee aan Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Alles begint met een soort menukaart die de experten zullen opstellen.

Aan elke soort versoepeling wordt een ‘score’ toegekend: een prijs die politici betalen ­indien ze die versoepeling effectief willen doorvoeren. Extra contacten kosten logischerwijs minder dan een heropening van bijvoorbeeld de horeca.

Contactbudget

De politici kunnen op elk Overlegcomité kiezen uit de lijst van versoepelingen, maar ze kunnen niet ongelimiteerd de boel opengooien. Ze moeten shoppen aan de hand van een contactbudget, dat bepaald wordt door de coronacurves en de vaccinatiegraad. Hoe beter de situatie, hoe groter het budget. Aan de politiek dus om verschillende opties van de menukaart te kiezen, met respect voor de epidemiologische situatie en dus zonder het gekregen budget te overschrijden. Zo kunnen ze wel eigen prioriteiten stellen.

Volgens een bron geeft dit systeem ook de kans aan lobbygroepen en andere organisaties om hun stem te laten horen. Ook is het de bedoeling om met dit contactbudget meer transparantie te bieden aan de burger.

Horeca openen?

Uit verschillende hoeken klinkt de roep om de horeca te heropenen steeds luider, maar de vraag is of het budget daar de eerste weken al groot genoeg voor zal zijn. “Wellicht niet”, klinkt het in de Wetstraat. “Maar ik vermoed dat het Overlegcomité volgende vrijdag wel een beetje perspectief geeft en een kleine versoepeling brengt.”