Zo kom jij af van je smartphoneverslaving

Neem jij je smartphone overal mee naartoe? Gebruik je het zelfs tijdens het douchen en op het toilet? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent. Maar geen reden tot paniek, de volgende tips kunnen je helpen afkicken.
door
nillab.rasheeq
Leestijd 2 min.

Zelfbewust gebruik

Even eerlijk... hoe vaak heb je je smartphone nu écht nodig? Het kan gebeuren dat je afspraken moet plannen, of gebruiken voor het werk.

Hou je smartphonegebruik bij door het op papier te schrijven. Het zien van je schermtijd zal ervoor zorgen dat je bewuster bent in je omgang. Is het nu echt nodig om zoveel je smartphone te gebruiken? Voel je je echt blijer hierdoor? Eerlijke antwoorden op deze vragen helpen je tijdens het afkicken.

Zet je meldingen uit

Kan jij het aan om al die binnenkomende meldingen te negeren? Wij ook niet, zet ze daarom uit. Die nieuwe berichten kan je wel lezen eens je de applicatie opent. Dit zal ervoor zorgen dat je steeds minder naar je scherm staart.

Start en eindig je dag zonder mobieltje

Als je smartphone het eerste is waar je naar grijpt in de ochtend... en het laatste wat je aanraakt voor het slapen... Dan hebben wij slecht nieuws: je bent écht verslaafd! Tijd om deze slechte gewoonte af te leren!

Schaf een fysieke wekker aan zodat je smartphone niet als eentje hoeft te dienen. Toch liever je smartphone gebruiken? Leg hem dan ver weg en probeer het eerste halfuur zonder. Ook 's avonds kun je hem het best een uur voor het slapen wegstoppen. Dit helpt bij het afkicken én zorgt voor een betere nachtrust.

Verwijder sociale media van je gsm

Het klink heel drastisch, maar verwijder sociale media van je smartphone. Is het nu echt nodig om continu op élke app beschikbaar te zijn? We spenderen al heel veel tijd op TikTok, Facebook en Instagram. Probeer je sociale media enkel te checken via de computer. Zo zal je na een tijd opmerken dat je steeds minder op de hoogte wil zijn van je socials.

Laat het je omgeving weten

Je kennissen contacteren je voortdurend via sociale media. Vermijd onaangekondigde bezoeken door het negeren van meldingen. Licht je vrienden en familie in over je verminderde smartphonegebruik. Moeten ze je écht contacteren? Dan zeg je dat ze je beter kunnen bellen.