Unieke ijsvulkaan trekt van heinde en verre toeristen aan (foto’s)

De barre steppe in de regio Almaty in Kazachstan is niet de meest uitnodigende plek, vooral niet in de winter, maar een ongewoon fenomeen trekt daar de laatste tijd veel toeristen.

Gelegen tussen de dorpen Kegen en Shyrganak in het midden van een met sneeuw bedekt plateau is een 14 meter hoge ijstoren die continu water spuit dat vrijwel onmiddellijk in ijs verandert. De unieke structuur ziet eruit als een miniatuurvulkaan, alleen in plaats van hete lava spuit het water. De aanblik is populair geworden bij zowel de lokale bevolking, maar ook bij Instagram-fans en influencers die op zoek zijn naar speciale achtergronden voor hun posts op sociale media.

Ondergronds bron

Volgens een recente Instagram-post is de ijsvulkaan het resultaat van een ondergrondse bron die het hele jaar door water spuit. In de zomer zorgt het voor een groene vegetatie die tientallen meters eromheen bloeit, maar in de winter, wanneer de temperatuur onder nul daalt, bevriest het water waardoor de ijsvulkaankegel ontstaat. Het blijft rondom water sproeien, waardoor een natuurlijke ijsbaan ontstaat.

De ijsvulkaan ligt op vier uur rijden van de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan, voorheen Astana.