5 animatiefilms van ANIMA 2021 die je moet gezien hebben

Cinema heeft het moeilijk tegenwoordig, en filmfestivals des te meer. Toch laten de dames en heren achter het Belgische animatiefeest ANIMA de moed niet zakken. Als jij niet naar de zaal mag om mee hun 40ste jubileum te vieren, dan brengen zij het evenement wel naar jouw huiskamer, van 12 tot 21 februari via www.animafestival.be. Dit is alvast een kleine greep uit het aanbod.

40 Years of Anima

Als je een bijzondere verjaardag hebt, dan is het zeker gepast om terug te blikken op het fraaie parcours dat je hebt afgelegd. Dat doet ANIMA onder meer met een selectie kortfilms van bekende animatiemakers zoals Peter Lord en de gezellig gekke Bill Plympton. In deze editie staan er trouwens meer dan tweehonderd kortfilms op het programma.

Akira

‘Akira’ uit 1988 is een mijnpaal in de animegeschiedenis.

ANIMA 2021 richt de schijnwerpers speciaal op de Balkan en Zuid-Korea, maar de grote klassieker komt toch uit Japan. ‘Akira’ is het tijdloze futuristische meesterwerk dat de ‘anime’ uit het land van de rijzende zon internationaal op de kaart zette. Te (her)ontdekken in een gerestaureerde versie.

Josep

Er valt ook nieuw werk te bewonderen dit jaar. Tekenaar/regisseur Aurel stelt bijvoorbeeld ‘Josep’ voor, een pakkend drama dat een stukje onfrisse en (dus) onderbelichte Franse geschiedenis aanraakt: de concentratiekampen waar vluchtelingen van de Spaanse Burgeroorlog vanaf 1939 ondergebracht werden.

Foto Anima 2021

Paniek in het dorp

ANIMA is een feest voor jong en oud. Zij kunnen allebei genieten van de dolle avonturen van Cowboy, Indiaan, Paard en de andere helden uit ‘Paniek in het dorp’. Je kan bovendien een masterclass bekijken waarin Patard & Aubier, het duo achter de succesvolle Belgische reeks, uitleg geven over stop-motion-animatie.

Valentijn

Het feest der geliefden valt traditioneel samen met ANIMA, en dat is nu niet anders. Een origineel idee om het knusjes samen te vieren: bekijk de gevarieerde selectie liefdevolle kortfilms (dertien stuks) die ANIMA onder de noemer ‘Valentijn’ aanbiedt. Gezelligheid verzekerd!

Ruben Nollet