Reizigers mogen na boete toch vertrekken: "Zo blijven we dweilen met de kraan open"

Viroloog Marc Van Ranst is niet te spreken over het feit dat ski-reizigers die tegengehouden worden door de politie alsnog hun gang kunnen gaan na het betalen van een boete. “Op die manier wordt die 250 euro boete een soort extra reistaks die rijke mensen met de glimlach betalen”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Sinds vorige week zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Wie die maatregel negeert en onderschept wordt door de politie, moet een boete van 250 euro betalen. Maar de politie kan niet verhinderen dat ze na het betalen van een boete alsnog op reis vertrekken.

Verkeerd signaal

Marc Van Ranst vindt dat onbegrijpelijk, zo schrijft hij op Twitter. “Tienduizenden terugkomende reizigers vegen hun voeten aan de coronamaatregelen van de regering, en de handhaving laat te wensen over. Zo blijven we dweilen met de kraan open. Als de politie vertrekkende ski-reizigers enkel een boete geeft, maar toch laat vertrekken omdat ze ‘hun straf toch al gehad hebben' geeft dit een verkeerd signaal. Alsof ze bij dronken bestuurders een boete innen en dan weer laten verder rijden ‘omdat ze hun straf gehad hebben'. Op die manier wordt die 250 euro boete een soort extra reistaks die rijke mensen met de glimlach betalen zodat ze in alle exclusiviteit op minder drukke pistes kunnen skiën, omdat minder vermogende gezinnen zich geen 4x250 euro kunnen veroorloven”, klinkt het.