‘Kotbubbel’ op komst: studenten mogen dan tot zes anderen zien

Foto Belga / E. Lalmand

Valérie Glatigny (MR), de tegenhanger van Ben Weyts als minister van Onderwijs voor de Franstalige gemeenschap, heeft het concept van een ‘kotbubbel’ uitgewerkt. Daarbij zouden studenten een sociale bubbel tot 6 mogen vormen.

Met het einde van de examens waren er meer en meer noodkreten van studenten te horen. Het gebrek aan sociale contacten en aan perspectief heeft een zware impact op hun mentale gezondheid. De roep om versoepelingen werd de laatste tijd dan ook luider en luider.

Bubbel van 6

De noodkreten van de studenten en psychologen hebben nu ook gehoor gekregen. Uit een groot overleg met de bevoegde ministers, kinderpsychiaters en studentenorganisaties is nu een plan uit de bus gekomen om de jongeren te ondersteunen.

Als het plan goedgekeurd wordt, komt er voor studenten een zogenaamde ‘kotbubbel’. Daarbij kunnen studenten per zes een bubbel vormen waarin ze met elkaar contact mogen hebben. “Het is wel niet de bedoeling dat er interacties zijn tussen de bubbels”, legt minister Glatigny uit in Le Soir.

Minder contact met familie

De minister hoopt dat jongeren met de uitgebreide bubbel ook in het weekend in op kot zullen blijven. Naast perspectief bij jongeren wil men het pendelen tussen kot en thuis beperken, iets wat volgens onderzoek de verspreiding van het coronavirus sterk stuwt.

“Een van de factoren voor besmetting was enkele maanden geleden het pendelen tussen kot en familie. We moedigen studenten vandaag aan om dat minder vaak te doen”, aldus Glarigny.