Voorlopig geen FFP2-masker of coronatest verplicht wanneer kappers heropenen

Voorlopig geen FFP2-masker of coronatest verplicht wanneer kappers heropenen
Foto Belga

Wanneer de kappers opnieuw aan de slag zullen kunnen gaan, zullen zij geen FFP2-masker moeten dragen en ook geen voorafgaande coronatest moeten laten afnemen. Dat heeft minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) vandaag duidelijk gemaakt.

Na afloop van het Overlegcomité klonk het vrijdag dat wie een niet-medisch contactberoep uitvoert ten vroegste vanaf 13 februari weer aan de slag kan gaan. De voorwaarde is wel dat de epidemiologische situatie verder gunstig evolueert en dat bij heropening de bestaande protocollen strikt worden gerespecteerd. Ook zullen er een aantal extra maatregelen in acht moeten worden genomen, zoals de verplichting om op afspraak te werken en alle klanten te registreren.

“Discriminerend”

Na kritiek van de sector dat het dragen van een FFP2-masker en een verplichte coronatest ook tot de nieuwe maatregelen zouden behoren, zei minister Clarinval zondag dat dit niet het geval is. “Momenteel zijn deze twee elementen niet weerhouden”, zei hij in ‘C’est pas tous les jours dimanche’.

Volgens Clarinval zouden deze maatregelen zelfs «discriminerend» zijn als ze niet worden opgelegd aan andere beroepsgroepen die in contact staan met de bevolking. De experten die de overheid bijstaan, werden om een advies gevraagd.

Evaluatie

Op 5 februari zal het Overlegcomité de situatie van de niet-medische contactberoepen opnieuw evalueren.