Spanningen met truckchauffeurs lopen op in haven van Dover: “Dit is onmenselijk”

Dover
AFP / J. Tallis

De spanningen in de Britse haven Dover lopen hevig op nu verschillende vrachtwagenchauffeurs er al dagen vast staan. Boze chauffeurs keerden zich woensdagochtend tegen de politie. Een man werd daarbij opgepakt. De truckchauffeurs krijgen geen eten en drinken en noemen de situatie onmenselijk.

Woensdag iets na 8 uur ’s ochtends begon een groep chauffeurs te fluiten en roepen op de politie. Een klein deel van hen duwde de agenten en liep hen omver. De politie probeerde de groep tegen te houden, wat leidde tot schermutselingen.

“Een persoon is gearresteerd en we blijven samenwerken met partnerbureaus om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste procedures en vereisten”, meldt de politie van Kent.

“Situatie is onmenselijk”

Rondom de Britse haven zijn enkele duizenden vrachtwagens gestrand. Frankrijk sloot eerder deze week de grens uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die in Groot-Brittannië is vastgesteld. De veelal Europese vrachtwagenchauffeurs zitten al dagen vast in de zuidelijke havenplaats. Veel van hen zullen Kerstmis daardoor niet thuis kunnen vieren.

“Ze geven ons geen eten, geen drinken, er zijn geen sanitaire voorzieningen, ze geven ons niets”, zegt een Spaanse man. “De situatie is eigenlijk onmenselijk, dus vragen we om een oplossing.”

Sinds woensdag is vrachtverkeer weer mogelijk, maar de chauffeurs mogen alleen de grens over met een negatieve coronatest. Het kan volgens de Britse minister van Huisvesting nog dagen duren voordat de problemen met gestrande vrachtwagens in het zuiden van Engeland zijn verholpen.

Dover
AFP / J. Tallis