“Vrijwel zeker dat vaccin ook gaat werken tegen gemuteerde virus”

vaccin
AFP / L. Bonaventure

Coronavaccinfabrikant Pfizer houdt de gemuteerde versie van het coronavirus die onlangs in Groot-Brittannië is opgedoken “heel goed in de gaten”. Dat heeft de medisch directeur van Pfizer Nederland, Marc Kaptein, gezegd in het Nederlandse NOS-programma Nieuwsuur. De Britse mutatie lijkt een stuk besmettelijker te zijn. “We weten dat het Pfizer-vaccin ook werkt tegen negentien andere mutaties”, zegt Kaptein. “Deze laatste mutatie wordt op dit moment getest in het laboratorium, maar we zijn er vrijwel zeker van dat het vaccin ook gaat werken tegen dit gemuteerde virus.”

Kaptein gaf ook nog mee dat Nederland in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het Pfizer-vaccin kan verwachten dan eerder bekend was. “Wat we hebben afgesproken is dat we tot het eind van het eerste kwartaal 2,49 miljoen doses vaccins kunnen leveren. Dat is ietsje meer dan dat we eerst hadden beloofd.”

Eerste vrachtwagens vertrokken

De eerste vrachtwagens met coronavaccins voor de Europese markt zijn ondertussen vertrokken vanuit Puurs. Dat heeft Ugur Sahin, de CEO en medeoprichter van BioNTech gezegd in een videointerview met het Duitse Bild. Het vaccin dat het Duitse BioNTech samen met het Amerikaanse Pfizer ontwikkelde, kreeg gisteren een voorwaardelijke marktvergunning in de Europese Unie, waardoor de vaccinatie vanaf 27 december van start kan gaan. De vaccins bestemd voor de Europese markt worden met name in de Pfizer-fabriek in Puurs geproduceerd.