EU sluit akkoord over 55% minder uitstoot broeikasgassen

EU sluit akkoord over 55% minder uitstoot broeikasgassen
Foto Unsplash

De 27 Europese leiders zijn het vrijdagochtend eens geraakt om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% te verminderen tegen 2030. Dat twittert Europees president Charles Michel vrijdag. “Europa is de leider in de strijd tegen klimaatverandering”, twitterde Michel na afloop van een lange en felle onderhandelingsnacht.

De staatshoofden en regeringsleiders hebben “een ambitieus voorstel voor een nieuwe klimaatdoelstelling” aangenomen, liet ook Commissievoorzitter Ursula von der Leyen weten op Twitter.

Per lidstaat

De scherpere ambitie moet de Europese Unie toelaten om in 2050 klimaatneutraal te worden. Momenteel stond de doelstelling voor 2030 op 40% minder uitstoot dan in het referentiejaar 1990, maar alle leiders zijn het er dus over eens dat het wat meer mag zijn. België had er tijdens de discussies op aangedrongen dat bij het bepalen van de klimaatinspanning per lidstaat rekening wordt gehouden met de kostenefficiëntie van de klimaatmaatregelen. België wil ook dat internationale flexibiliteit mogelijk blijft.