Vlaamse universiteiten en hogescholen blijven tot eind februari in code rood: "Iedere vorm van perspectief valt weg"

De huidige coronamaatregelen aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen blijven nog tot eind februari van kracht. "We kiezen nu voor stabiliteit, maar wel met een duidelijk perspectief", aldus de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "In plaats van kleine versoepelingen op de korte termijn, die misschien snel weer ingetrokken moeten worden, kiezen we om de inspanningen langer aan te houden, zodat we erna ingrijpender kunnen versoepelen."
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

Afstandsonderwijs is in het Vlaamse hoger onderwijs al een tijdje de norm en dat blijft nog even het geval. Wel kunnen sinds 30 november enkele essentiële zaken fysiek georganiseerd worden als het echt noodzakelijk is of voor de meest kwetsbare studenten.

Zo kunnen er essentiële practica, stille studieplekken en campusmomenten georganiseerd worden voor studenten die daar echt nood aan hebben. Daarvoor mag echter maximaal 10% van de campuscapaciteit benut worden. Bovendien kunnen de universiteiten en hogescholen nog altijd strenger zijn.

Examens in veilige omstandigheden

Minister Weyts en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs hebben nu in overleg met de virologen beslist de maatregelen tot eind februari aan te houden. Dan vindt een nieuwe evaluatie plaats. Nu worden eerst de examens georganiseerd in veilige omstandigheden. Het tweede semester zal vervolgens opgestart worden in code rood. Ten vroegste vanaf maart kan er teruggeschakeld worden naar code oranje.

"Veel studenten en docenten hoopten op een snellere versoepeling, maar we willen geen jojo", zegt Weyts. "Als we te snel versoepelen, dan moeten we die versoepelingen waarschijnlijk snel weer terugschroeven. Het is beter om nog wat langer op de tanden te bijten, zodat we dan daarna duurzaam kunnen versoepelen. De situatie is op dit moment nog altijd precair."

Reacties van studenten

Op Twitter regent het ondertussen reacties van misnoegde studenten: "De hogescholen en de universiteiten bewijzen nog maar eens dat ze geen zak inzitten met het welzijn van de studenten."

De hoge scholen en universiteiten bewijzen nog maar eens dat ze geen zak inzitten met het welzijn van de studenten.

Code rood tot 31 maart. Onaanvaardbaar. Onmenselijk.

Voor afstandsonderwijs betaal je geen 900€!@kdghogeschool @hogeschoolUCLL @ugent @KU_Leuven @ehbrussel

— Wout ?????? (@wout_va) December 8, 2020

De rector laat deze ochtend weten dat de UGent nog tot 21 maart in code rood blijft. Net wanneer de blok begint, valt iedere vorm van perspectief weg. Ik snap deze timing niet. Hoe kan je jezelf blijven motiveren wanneer je mentaal al sinds oktober in blokmodus leeft?

— Charlotte Monbailleu (@Charlotte_Mon) December 8, 2020

Tot eind februari al code rood voor hoger onderwijs? De gou tant

— Lisa Ponsaers (@LisaPonsaers) December 8, 2020

Vandaag mail dat universiteiten blijven in code rood tem 21 maart..... Gisteren op het nieuws hoe shit studenten zich voelen. Theres a joke in there somewhere ma ik ben te depressed om m te maken

— thot topic (@emiliextasy) December 8, 2020

Rector van de UGent, Rik Van de Walle, reageerde ook op Twitter en stelde dat "we hier samen door moeten."

Er is hiervoor helaas geen 'ideale timing' te bedenken. Bovendien is het nog minder aangewezen om dit te communiceren tijdens de blokperiode/kerstvakantie of tijdens de examens. We moeten hier samen door. Er staan ook heel wat mensen klaar om te helpen: https://t.co/jv8XZPtUS9

— Rik Van de Walle (@rvdwalle) December 8, 2020