Het zit in cosmetica, plastic potjes en kledij: "Maar bijna helft van de Belgen weet niet wat hormoonverstoorders zijn"

Niets zo makkelijk en onschuldig als je eten in een plastic potje opwarmen in de microgolf. Maar wist je dat daardoor je blootstelling aan hormoonverstoorders verhoogd zou kunnen worden
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

? Uit een onderzoek door de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat bijna de helft van de Belgische bevolking niet weet wat hormoonverstoorders zijn. Ze kunnen nochtans schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Bijna 60% van de bevraagden zegt zich er niet bewust van te zijn dat hormoonverstoorders gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken of een negatieve impact kunnen hebben op de ontwikkeling van baby's, kinderen en adolescenten. Een derde is wel op de hoogte van de aanwezigheid van schadelijke stoffen in pesticiden, maar dat plastic verpakkingsmaterialen, verzorgingsproducten en speelgoed hormoonverstoorders kunnen bevatten, is minder geweten

Dagelijkse gewoontes

De resultaten van de enquête bevestigen dat veel mensen dagelijkse gewoontes hebben die de blootstelling aan hormoonverstoorders zouden kunnen verhogen, zeggen de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Zo warmt bijvoorbeeld 61% van de ondervraagden zijn of haar eten wel eens op in een plastic potje, gaat 64% bij aankoop van cosmetica niet na welke stoffen er in aanwezig zijn, en denkt 50% er niet aan om nieuwe kleren eerst te wassen, voor ze aan te doen."

Sensibiliseren

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor meer informatie en sensibilisering. "Als ziekenfonds moeten we onze leden hierover informeren", zegt directeur generaal Xavier Brenez. "Het is een complexe materie en dat betekent dat het belangrijk is dat de boodschappen op een duidelijke en verstaanbare manier worden geformuleerd. Ook zorgverleners spelen hier een belangrijke rol in. Drie op de vier ondervraagden verwachten dat dokters, apothekers of gynaecologen hen informeren over hormoonverstoorders."