Verschillende soorten batterijen mengen: doen of niet?

Gin en tonic, whisky en cola,...
door
productie
Leestijd 2 min.

In de cocktailbar is mixen best oké, maar hoe zit het met het mengen van verschillende batterijen? Mag dat?

Iedereen kent het wel: een rookmelder die piept omdat de batterijen bijna leeg zijn (en dat uiteraard om 2 uur´s nachts), een afstandsbediening die je orders pas opvolgt nadat je 7 keer op het knopje duwde ... Tijd dus om nieuwe batterijen in je toestel te doen! Maar moeten dit dezelfde batterijen zijn?

Je vervangt best alle batterijen in je toestel gelijktijdig. Indien je niet alle batterijen vervangt, gaat de niet-nieuwe batterij te diep ontladen, waardoor ze kan gaan opzwellen en uiteindelijk je toestel zal beschadigen.

En hoe zit het dan precies met het mengen van batterijen van verschillende merken? Helaas: ook deze meng je beter niet, ook al zijn ze identiek van samenstelling. Wanneer je verschillende merken combineert, kunnen de gezamenlijke prestaties van de batterijen afzwakken. Daarom gebruik je beter altijd batterijen van hetzelfde merk, en liefst batterijen met dezelfde vervaldatum.

Er bestaan tal van verschillende soorten batterijen: herlaadbaar, niet-herlaadbaar, lithium, alkaline,... maar ook batterijen die een verschillende chemische samenstelling hebben, kan je beter niet samen gebruiken. Gebruik dus alkalinebatterijen altijd met alkaline, lithium altijd met lithium, enzovoort. Als je dit niet doet, loop je risico op beschadiging van je toestel en verlies je een stuk performantie. Voor elk toestel maak je ook best gebruik van het soort batterijen die de fabrikant van het apparaat voorschrijft - check dus zeker de gebruiksaanwijzing!

Nog een extra tip: halfvolle weesbatterijen waarvoor je geen geschikte partner vindt, kan je nog altijd gebruiken in toestellen waar slechts één batterij in hoeft, zoals een wandklokje. Zo haal je het maximum uit je batterijen!

Meer tips over veilig omgaan met batterijen? Neem een kijkje op https://www.bebat.be/nl/haal-het-maximum-uit-je-batterijen

Meer weten over zero afval? Bezoek www.leefmilieu.brussels/themas/zero-afval

Meer info op Bebat