Regering maakt coronavaccin gratis en vrijwilig voor alle Belgen

Moderna
Foto AFP

De vaccinatie tegen het coronavirus zal vrijwillig en gratis zijn. Dat heeft de interministeriële conferentie Volksgezondheid beslist. Doelstelling is om minstens 70% van de bevolking te vaccineren.

De ministers van Volksgezondheid hebben bepaald dat het coronavaccin gratis zal zijn voor alle Belgen en dat het niet verplicht zal worden. «De prioritaire groepen zullen bepaald worden op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat», klinkt het. Verder is beslist om burgers zoveel mogelijk gegroepeerd te vaccineren, omdat vaccins zullen bestaan uit multidosis flacons die op dezelfde dag toegediend moeten worden. De ministers hopen om 70% van de bevolking te kunnen vaccineren.

Om de uitrol van het vaccinatieprogramma in goede banen te leiden, zal een nieuwe taskforce wordt opgericht binnen het coronacommissariaat. Tot slot beslisten de ministers van Volksgezondheid in de interministeriële conferentie dat Sciensano en het geneesmiddelenagentschap (FAGG) een surveillanceplan zullen uitwerken. Het gaat om een opvolgingstool, verduidelijkt het FAGG, om nauwgezet toe te zien op de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin.

mRNA-1273

Voor het zover komt, moet er natuurlijk eerst een vaccin zijn. Het vaccin mRNA-1273 van Moderna tegen COVID-19 zou voor 94,5% doeltreffend zijn. Dat blijkt uit de voorlopige onderzoeksresultaten van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf. Moderna wil in de loop van volgend jaar een half miljard tot 1 miljard doses leveren.

Eerder raakte al bekend dat het vaccin van Pfizer volgens voorlopige onderzoeksresultaten tot 90% effectief is in het voorkomen van een besmetting.