Restauratie gaat wéér fout: zie jij ook Donald Trump in dit “opgeknapte” beeldhouwwerk? (foto)

In Spanje is de restauratie van een kunstwerk alwéér fout gegaan. Professionele restauratoren vragen daarom nogmaals om strengere regels. De nieuwste mislukte opknapbeurt heeft een glimlachende vrouw veranderd in een aardappel, of volgens sommigen in Donald Trump.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Het is zeker niet de eerste keer dat een prachtig kunstwerk door amateurs helemaal naar de vaantjes wordt "gerestaureerd". Na de beruchte 'Monkey Christ', het 16e-eeuwse beeld van Sint-Joris en de draak en de Maria-fresco van barokkunstenaar Bartolomé Esteban Murillo - om er maar enkele op te noemen -, is er nu ook 'de aardappel van Palencia' (foto hieronder).

Es fuerte como han hecho para llegar de esto ?? a eso ????? pic.twitter.com/1QRh8IBhIe

— Llanos Argudo (@llangarcia1) November 9, 2020

Lokale kunstschilder Antonio Guzmán Capel merkte de mislukte restauratie als eerste op. Hij nam zijn smartphone en plaatste de kiekjes van het gehavende kunstwerk op Facebook, waar de beelden meteen viraal gingen. Het beeldhouwwerk in kwestie zou dateren van 1923 en siert de gevel van een bankgebouw in Palencia, een stad in het noorden van Spanje. Wat eerst een lieflijk glimlachende vrouw voorstelde, is nu een totaal onherkenbare figuur - een die zomaar uit het kleurpotlood van een driejarige lijkt getoverd.

"Trump is naar hier gekomen"

Geamuseerde Facebook-gebruikers zagen meteen een aardappel in het hernieuwde werk, dat dan ook 'het aardappelhoofd van Palencia' werd gedoopt. Anderen vinden dat de aardappel meer weg heeft van Amerikaans president Donald Trump. "Omdat hij binnenkort het Witte Huis moet verlaten is hij naar hier gekomen", lacht iemand in een reactie op de post van Guzmán.

Het lachen is échte, professionele restauratoren echter allang vergaan. Als reactie op het nieuwe debacle maakte ACRE, de Spaanse beroepsvereniging van restauratoren en conservatoren, op Twitter duidelijk dat "dit GEEN professionele restauratie" is. Ze doen nogmaals een oproep om internationale criteria, die ook worden toegepast door het Spaanse Instituut voor Cultureel Erfgoed, na te leven.

De befaamde 'Monkey Christ', nog een mislukte opknapbeurt. AFP / Centro de Estudios Borjanos

Fernando Carrera, professor aan de Galicische school voor Conservatie en Restauratie van Cultureel Erfgoed, zegt dat volgens de Spaanse wet eender wie een restauratieproject aangaan. "Kan je je voorstellen dat zomaar iedereen iemand mag opereren?" maakt hij de vergelijking.

Om het aanzienlijke historisch erfgoed van Spanje te beschermen, zijn volgens de expert professionele restaurateurs dus erg belangrijk. Een deel van het probleem ligt echter bij het gebrek aan interesse van de beleidsmakers, klinkt het. "Sommige politici geven niks om erfgoed", zegt Carrera. "We moeten de maatschappelijke aandacht naar dit probleem brengen, zodat mensen politici verkiezen die erfgoed op de agenda plaatsen."

Ook bij deze fresco van Bartolomé Esteban Murillo gingen hobby-restaurateurs de mist in.