Hoe zal de transitie verlopen nu Trump weigert z'n nederlaag toe te geven?

Sinds mensenheugenis verloopt de Amerikaanse verkiezingsnacht volgens een gelijkaardig stramien. De grote tv-netwerken roepen een winnaar uit die dan de nieuwe president wordt. De verliezer belt de winnaar op om hem te feliciteren, belooft zijn volle medewerking voor een vreedzame machtsoverdracht, waarna het proces van transitie wordt gestart. Anno 2020 gebeurt echter niets zoals het hoort.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Huidig president Donald Trump weigert namelijk zijn nederlaag toe te geven en kondigde al meerdere rechtszaken die moeten bewijzen dat hij de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is. De transitie wordt traditioneel georganiseerd door een speciale afdeling van de General Services Administration (GSA).

Emily Murphy, een door president Donald Trump benoemde ambtenaar die leiding geeft aan de GSA, weigert vooralsnog Bidens verkiezingszege te erkennen, waardoor het overgangsteam geen toegang heeft tot federale middelen.

Budget van 21 miljard dollar

De General Services Administration (GSA) is een bureaucratusche mastodont met een budget van 20,9 miljard dollar en 12.000 werknemers. Het beheert 8.700 gebouwen en heeft 215.000 wagens rondrijden.

Het transitieteam maakt deel uit van de GSA en heeft als doel dat de inkomende administratie op 20 januari haar taken kan aanvatten zonder in een administratieve chaos terecht te komen. Denk aan het toegankelijk maken van handleidingen met betrekking tot officiële taken, doorgeven van paswoorden op computers, het aanmaken van badges die toegang geven tot officiële gebouwen,…

Die wet schrijft voor dat eens de GSA de resultaten van de verkiezingen ratificeert, het proces van start kan gaan dat de machtsovergave begeleidt. De kosten van de transitie worden door de belastingbetaler gedragen. Maar daar wringt nu de schoen.

Rechtszaak

Wat er nu gebeuren moet blijft koffiedik kijken. Het enige precedent is de stembusslag van 2000, die pas 36 dagen na de verkiezingen werd beslist, na tussenkomst van het Hooggerechtshof.

Toen wachtte George W. Bush niet op het akkoord van Bill Clinton om de transitie op te starten. Zijn campagne beschikt ook over meer dan genoeg geld om dat te doen. Het team van de inkomende president kan een reeks zaken informeel afhandelen tot er een formeel akkoord komt.

Volgens de Washington Post rest Biden weinig anders dan een rechtszaak tegen de GSA aan te spannen indien zijn overwinning niet wordt erkend.