Grote doorbraak in coronavaccin: vaccin van Pfizer werkt veel beter dan gehoopt

De resultaten van een klinische studie naar het coronavaccin van Pfizer en BioNTech hebben uitgewezen dat het vaccin zeer effectief is. Dat heeft het farmaceutisch bedrijf maandag zelf aangekondigd
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

. Wetenschappers reageren blij verrast op wat "een historisch moment" wordt genoemd.

Pfizer is niet kwistig met de details over de eerst grootschalige studie naar hun coronavaccin, maar wat we weten is alvast veelbelovend. Volgens Pfizer wijst een eerste analyse, die werd uitgevoerd door een extern panel van experten, uit dat het vaccin meer dan 90 procent effectief was in het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. De vrijwillige proefpersonen zouden ook geen ernstige bijwerkingen hebben ondervonden.

Een beschermingsniveau van meer dan 90 procent is uiterst hoog en komt overeen met zeer effectieve kindervaccins, zoals dat voor de mazelen. Het reguliere griepvaccin werkt bijvoorbeeld heel wat slechter. Hoewel ze nog prematuur zijn en meer lange termijn-onderzoek nodig is, reageren wetenschappers positief verrast op de resultaten.

"Een historisch moment"

Epidemioloog Pierre van Damme (Uantwerpen) noemt het nieuws "op het eerste gezicht zeer positief". "Experten, en ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden de lat aanvankelijk op 50 procent doeltreffendheid gelegd. Algemeen waren we al blij met 70 procent. Nu zitten we aan 90 procent, dus ik denk dat dat een heel mooi resultaat is", zei hij aan VRT NWS.

Ook viroloog Johan Neyts (KU Leuven) is hoopvol. "Het virus kwam pas ten tonele in januari. Dat je tien maand later hier al staat, is sowieso heel indrukwekkend", klinkt het in De Morgen.

"Een historisch moment", zo spreekt Kathrin Jansen, hoofd vaccinonderzoek en -ontwikkeling bij Pfizer, in een interview met de New York Times over de eerste resultaten. "Dit was een verwoestende situatie, een pandemie, en we zijn erin geslaagd om binnen een jaar met een vaccin te komen - iets dat niemand ooit heeft bereikt", klinkt het. "De eerste reeks resultaten tonen het eerste bewijs dat ons vaccin Covid-19 mee de wereld kan uithelpen", meent Pfizer-CEO Albert Bourla.

Geen zekerheid

Als volgende stap in het proces naar een vaccin zal Pfizer later deze maand de Amerikaanse Food and Drug Administration vragen om het vaccin officieel goed te keuren. Dat is enkel mogelijk wanneer er twee maanden lang gegevens zijn verzameld over de werking en mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

Volgens de bedrijfsleiders zal Pfizer eind 2020 genoeg doses hebben geproduceerd om 15 tot 20 miljoen mensen in te enten met hun vaccin. Momenteel bevinden elf vaccins van verschillende farmabedrijven zich in het laatste stadium van ontwikkeling, maar Pfizer is het eerste bedrijf dat positieve resultaten naar voren kan schuiven.

Verschillende onafhankelijke experts waarschuwen echter voor te snel enthousiasme over voorbarige resultaten. Ze benadrukken het belang van lange termijnonderzoek. Het is dus geen zekerheid dat het Pfizer-vaccin er sowieso komt, stelt ook Pierre Van Damme.