Enkele Republikeinse felicitaties druppelen binnen voor Joe Biden

Foto AFP / A. Caballero

Na de Democraten feliciteren ook enkele Republikeinen Joe Biden met zijn overwinning. Onder meer Mitt Romney en Jeb Bush stuurden Biden al gelukwensen. Toch blijft het erg stil bij de Republikeinen, terwijl partijgenoot Donald Trump er nog niet aan denkt om zijn nederlaag toe te geven.

Senator Mitt Romney en zijn vrouw feliciteren Biden en verkozen vicepresident Kamala Harris met de overwinning. “We kennen hen allebei als mensen van goede wil en een met een bewonderenswaardig karakter. We bidden dat God hen mag zegenen de komende dagen en jaren”, aldus de senator van Utah.

Ook Jeb Bush, broer van ex-president George W. Bush, stuurde felicitaties. “Proficiat president-elect Biden. Ik heb voor het grootste deel van mijn volwassen leven gebeden voor de president. Ik zal ook bidden voor jou en voor jouw succes. Het is nu tijd om diepe wonden te helen. Vele mensen rekenen op jou om de weg te leiden”, zei hij op Twitter.

John McCain

Eerder tweette ook al ex-presidentskandidate Carly Fiorina felicitaties. “Proficiat president-elect Joe Biden. De kern van wat jij bent – bescheiden, empatisch, collaboratief, ervaren, principieel en moedig – is exact wat ons land nu nodig heeft”, schreef ze. “Gefeliciteerd vicepresident-elect Kamala Harris. Elke keer dat er een barrière wordt verbroken, zien andere groepen meer mogelijkheden. En die mogelijkheden zijn waar ons land om draait.”

Foto AFP / J. Watson

En ook de vrouw en dochten van John McCain, de Republikeinse senator die kritisch stond tegenover Donald Trump en in 2018 overleed, feliciteerden Biden. Trump haalde heel zwaar uit naar McCain en lachte met het feit dat McCain tijdens de Vietnam-oorlog gevangen werd genomen. Cindy McCain gaf eerder aan dat ze voor Biden gestemd had.

Stilte aan de top

Ondertussen is het ook wachten op meer hooggeplaatste Republikeinen, nu president Trump de Democraten beschuldigt van verkiezingsfraude. Er kwam al wel wat kritiek van de Republikeinen op Trumps beschuldigingen, bijvoorbeeld van oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie, en zelfs vicepresident Mike Pence gaf aan dat het belangrijk is om alle stemmen te tellen. Andere Republikeinen, zoals senator en voorzitter van de juridische commissie in de Senaat, gaven de laatste dagen nog aan dat ze aan de zijde van Donald Trump blijven staan.