Biden belooft “president te zijn van alle Amerikanen”

Foto AFP / J. Watson

“Amerika, ik ben vereerd dat jullie me hebben gekozen om ons grootse land te leiden. Het werk dat voor ons ligt, zal zwaar zijn, maar ik beloof jullie dit: ik zal een president zijn voor alle Amerikanen, of je nu voor mij gestemd hebt of niet.” Zo luidt de eerste reactie van de Democraat Joe Biden, nu hij door de Amerikaanse media is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

JoeBiden, die er zijn derde presidentscampagne heeft opzitten, verklaarde in een mededeling dat de campagne nu voorbij is. “Geconfronteerd met ongeziene hindernissen, heeft een recordaantal Amerikanen gestemd. Dat toont opnieuw dat de democratie diep in het hart van Amerika zit”, zei de Democraat.

 


“Het is tijd voor Amerika op zich te verenigen en te genezen”, klink het nog.

Pennsylvania

Biden werd na dagen van stemmen tellen op zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, nadat hij eerst Pennsylvania en daarna ook Nevada binnen haalde. Biden heeft volgens de media nu 279 stemmen achter zijn naam. Hij staat ook aan de leiding in Arizona en Georgia, Donald Trump staat op kop in North Carolina.


De president heeft wel al aangegeven niet zomaar zijn nederlaag te zullen toegeven. “Ik zal niet rusten voor het Amerikaanse volk de eerlijke telling van de stemmen krijgt dat het verdient, en die een democratie vereist”, zei hij. Hij heeft al verschillende rechtszaken aangespannen voor fraude bij het tellen van de stemmen.