Joe Biden wordt zo goed als zeker de 46ste president van de VS

Foto AFP / J. Watson

Twee dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft het gezaghebbende Decision Desk HQ Joe Biden uitgeroepen tot de nieuwe Amerikaanse president. De Democratische uitdager heeft Donald Trump ingehaald in de cruciale swing state Pennsylvania met enkel nog stemmen uit het zeer blauwe Philadephia op komst. Trumps pad richting 270 kiesmannen lijkt zo definitief afgesloten.

In de strijdstaat Pennsylvania heeft Biden nu 5.587 stemmen voorsprong op de president. Als hij de staat effectief binnenhaalt, wat behoudens een mirakel zo goed als zeker is, wordt hij de 46ste president van de Verenigde Staten.


Biden heeft voldoende aan Pennsylvania, maar kan ook door een combinatie van andere staten aan die 270 geraken. Voor Trump is dat zonder Pennsylvania niet meer mogelijk.

 


Georgia

Biden ligt op dit moment ook aan de leiding in de conservatieve staat Georgia. In de loop van vrijdagochtend is Joe Biden over Trump gesprongen, nu staat de Democraat nipt aan de leiding met iets meer dan 1.000 stemmen. De meeste stemmen die nog geteld moeten worden zijn ook in een Democratisch gebied, wat het op papier voor Trump zeer moeilijk maakt Georgia en zijn zestien kiesmannen binnen te halen.

Media houdt zich voorlopig stil

De Amerikaanse nieuwszenders hebben nog geen winnaar uitgeroepen. Maar ze laten nu wel al uitschijnen dat de volgende Amerikaanse president naar alle waarschijnlijkheid Joe Biden zal zijn. Bij CNN hebben ze het nog niet formeel bevestigd en wachten ze nog even op wat meer cijfers, maar er wordt wel al openlijk over gesproken.