“Meer en striktere coronamaatregelen nodig”

Bouchez
Belga / H. Kaghat

Er is een “breder volume aan maatregelen nodig”, zo heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gezegd op de RTBF-radio. Het Overlegcomité zal volgens hem vrijdag “veel striktere maatregelen moeten nemen”. Hij pleit er onder meer voor om geen publiek meer toe te laten, bijvoorbeeld in het profvoetbal.

Om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen, mogen er volgens de voorzitter van de Franstalige liberalen maximaal 100 besmettingen per 100.000 inwoners zijn. “We zitten nu aan 850. De mensen zijn niet noodzakelijk op de hoogte van die cijfers. Als we zo voortdoen, zullen we in de komende weken tot een verzadiging van de ziekenhuiscapaciteit komen”, klinkt het.

Mondmaskerplicht

Volgens Bouchez respecteert maar één Belg op twee de algemene veiligheidsmaatregelen. Naast het respecteren van die regels zoals voldoende afstand bewaren, is er volgens de MR-voorzitter ook een uitbreiding nodig qua mondmaskers. Het dragen van een mondmasker zou dus meer verplicht moeten worden.

Sport zonder publiek

Ook wil Bouchez bij de amateursporten de competitie stopzetten tot en met eind november. Bij de professionele sportclubs wil hij de competitie voortzetten zonder publiek. “Hoe krijg je aan een restauranthouder uitgelegd dat hij moet sluiten, terwijl hij zaterdag de wedstrijd Brugge-Standard met publiek ziet, wanneer hij de televisie aanzet?”

Voorts zegt de Franstalige liberaal dat de scholen pas zo laat als mogelijk gesloten kunnen worden. Hij hoopt dat het niet zover zal moeten komen.