Griepepidemie zal deze winter mogelijk zachter verlopen

Foto AFP / L. Bonaventure

De griepepidemie zal deze winter mogelijk minder hard toeslaan dan de voorbije jaren, met dank aan de coronamaatregelen die ook helpen tegen de verspreiding van de reguliere griep. Dat zegt de Apothekersbond. De organisatie vraagt woensdag om bij de griepvaccinatie voorrang te geven aan absolute risicogroepen.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de griepepidemie in landen als Argentinië en Australië – waar het griepseizoen elk jaar valt tussen juni en augustus – dit jaar veel minder hard piekte dan de afgelopen vijf jaar, zegt de Apothekersbond. Als belangrijke reden daarvoor ziet men de maatregelen die werden ingeschakeld ten gevolge van het coronavirus, zoals social distancing, mondmaskerplicht en verhoogde hygiëne, en die ook efficiënt blijken tegen de verspreiding van de reguliere seizoensgriep.

Exponentiële stijging aan vaccinaanvragen

De APB, de nationale federatie van zelfstandige officina-apothekers, ziet het aantal aanvragen voor griepvaccins momenteel exponentieel stijgen. “Doordat veel gezonde 50-plussers zich dit jaar ook wensen te laten vaccineren, ontstaan er bij sommige apotheken nu wachtlijsten”, licht Lieven Zwaenepoel, voorzitter van de APB, toe.

De Apothekersbond vraagt in dat verband om in eerste instantie, tot 15 november, absolute voorrang te geven aan risicogroepen. Het gaat daarbij om risicopatiënten, zwangere vrouwen, 50-plussers en zorgverleners.

3 miljoen vaccins

Deze winter zijn in totaal zowat drie miljoen griepvaccins beschikbaar. Nog bijna 1 miljoen daarvan wordt geleverd vanaf begin november en vóór half december, “ruim op tijd vóór de piek van de griepepidemie, die traditioneel pas valt in januari of februari”.

“Gezonde mensen roepen we op om geduldig te zijn en ondertussen de maatregelen, afgekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus, strikt te blijven volgen. Het is belangrijk om als maatschappij solidair te zijn en onze risicopatiënten en zorgsector te beschermen.”