Steven Van Gucht: "Eerste coronavaccin zal wellicht niet het efficiëntste zijn"

De eerste vaccins tegen het coronavirus worden in het voorjaar van 2021 verwacht, maar of die meteen gaan werken zoals het hoort, is niet zeker. “Het wordt afwachten hoe goed dat vaccin het doet in het echt, buiten de studies”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Een vaccin zal ons terug naar een min of meer normaal leven moeten brengen, maar zelfs áls het eerste vaccin er is, blijft het afwachten. “Als we deze winter achter de rug hebben, dan zal er in het voorjaar, of toch zeker tegen de zomer, al redelijk wat gevaccineerd kunnen worden. Weet ik dat zeker? Nee. Gaat één van die vaccins werken? Ik weet het niet, we hebben nog geen resultaten. Maar mijn gevoel zegt: de kans is groot."

Evolueren naar normalere maatschappij

"Het eerste vaccin zal waarschijnlijk niet meteen het efficiëntste zijn, en we zullen niet iedereen tegelijk kunnen vaccineren. En dan wordt het nog afwachten hoe goed dat vaccin het doet in het echt, buiten de studies. Er komt dus een overgangsperiode waarin we nog met maskers zullen moeten werken. Zeker in de woonzorgcentra moeten we extra voorzichtig blijven. Maar geleidelijk aan zal de druk van het virus afnemen en zullen we naar een veel normalere maatschappij evolueren. Voor deze winter ontbreken de lichtpunten nog wat, maar de zomer zal er al veel zonniger uitzien. Daar geloof ik in”, vertelt hij in Humo.

Niet kussen met kerst

Blijft de vraag wat we in tussentijd mogen verwachten. De kerstperiode zal er bijvoorbeeld anders uitzien dan normaal en op skivakantie ga je maar beter niet. “Op skivakantie zou ik niet gaan, nee. Met een zomervakantie boeken zou ik ook nog even wachten tot het nieuwe jaar, wanneer we net iets meer overzicht hebben. Maar ja, de feestdagen dit jaar, dat wordt speciaal. Ik denk dat we zo naar de feestdagen moeten: in beperkte kring, en ook dan goed organiseren en afspreken om afstand te houden. We zullen veel sfeer in huis moeten creëren, met kaarsjes, lichtjes en massa's cadeaus. Wissel gerust cadeaus uit – daar moet je niet bang voor zijn, je kan makkelijk je handen wassen of ontsmetten – maar laat de knuffels en kussen achterwege. Volgend jaar kunnen we die overvloedig compenseren. Tegen dan is het ergste voorbij”, besluit hij.