De Grand Prix van Portugal: alle feiten en cijfers op een rijtje

Foto R.V

De Grand Prix van Portugal is voor het eerst verreden in Porto in 1958. Na nog twee jaren verdween deze race uit Portugal om pas weer in 1984 in Portugal op de kalender te komen. Na dertien opeenvolgende jaren kwam er na de race in 1996 weer een einde aan. Het is dit jaar pas weer voor het eerst dat de GP in Portugal terugkeert. De laatste drie wedstrijden zijn gewonnen door het team Williams-Renault.

Race in Portimão

De Formule 1 Portugal vindt plaats in Portimão in de Algarve op het Autódromo Internacional do Algarve. Het circuit is gereedgekomen in 2008 en is goedgekeurd voor races door zowel de FIA als de FIM. Dat het overzicht van de Formule 1 kalender Portugal heeft toegevoegd als land voor de F1 race is een noodoplossing geweest in verband met Covid-19. Het circuit heeft in totaal een lengte van 4.692 kilometer en er zijn elke ronde zestien bochten te nemen. Er is sprake van een groot hoogteverschil op de baan en dat biedt kansen voor coureurs om zelf het verschil te maken.

Raceweekend

Het raceweekend start op vrijdag 23 oktober met de eerste vrije training voor de teams om 11.00 uur. Daarna volgt in de middag een tweede training om 15.00 uur. Op zaterdag staan de teams wederom om 11.00 uur klaar voor de derde en laatste vrije training. De startopstelling voor de race op zondag wordt zaterdagmiddag duidelijk. De start hiervoor vindt plaats om 14.00 uur. De Grand Prix Portugal vindt zondag plaats om het tijdstip 14.10 uur en niet zoals de meeste races om 15.10 uur.

Huidige klassement

Het is altijd weer de vraag wie de F1 race gaat winnen, hoewel de verwachting is dat Mercedes er met de overwinning van doorgaat. Het team van Mercedes voert met Hamilton op de eerste plaats en Bottas op de tweede plaats de ranglijst aan. Wellicht dat Verstappen de overwinningsreeks van het team van Mercedes kan doorbreken. Autódromo Internacional do Algarve is namelijk wel een circuit waar het voor de coureurs door het hoogteverschil lastiger is om de rempunten vast te stellen. Het circuit staat niet voor niets bekend als een rijderscircuit waardoor coureurs juist zelf net even wat meer invloed hebben om zelf het verschil te maken. Het is bovendien voor alle coureurs een circuit dat voor hen nieuw is om een F1 race te rijden.