Meer dan een op de vier volwassenen kwam kilo's bij tijdens de lockdown

De lockdown heeft bij meer dan een op de vier Vlamingen gezorgd dat ze gewicht bijkwamen. De studie van de Erasmushogeschool Brussel toont aan dat die extra kilo's vooral te wijten zijn aan tussendoortjes en minder beweging. Ondanks het overgewicht, zoeken de Vlamingen nog te weinig hulp bij diëtisten.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De studie werd afgenomen bij 775 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar, waaronder 194 mannen en 579 vrouwen. Het blijkt dat de mannen ongezonder geleefd hebben, want voor de lockdown had slechts 35% overgewicht, tegenover bijna 50% na de lockdown.

Drie oorzaken

De deelnemers van het onderzoek schuiven drie duidelijke oorzaken naar voren voor hun gewichtstoename tijdens de lockdown. Meer tussendoortjes, grotere porties van hoofdmaaltijden en/of tussendoortjes en minder bewegen en/of sporten tijdens de lockdown bleken nefast. Van de respondenten die aangaven dat ze zwaarder zijn geworden tijdens de lockdown, heeft maar liefst 63,5% minder bewogen in de vorm van wandelen, tuinieren, spelen met de kinderen of huishoudelijk werk, terwijl 56% minder gesport heeft.

Bezoekje aan de diëtist?

Van de gehele proefgroep is slechts 13% geneigd om in de toekomst een diëtist te raadplegen, terwijl dit aantal naar 41,2% stijgt indien er een terugbetaling van de consultatie zou zijn. De onderzoekers pleiten daarom voor die terugbetaling. Wanneer er dieper wordt ingegaan op de onderzoeksresultaten, blijkt dat onder de gewichtsstijgers reeds 25,1% met overgewicht te kampen had voor de lockdown. Overgewicht staat gelijk aan een BMI van meer dan 25 kg/m². Na de lockdown loopt het aantal mensen met overgewicht op naar 32,5%. Ook het aantal mensen met obesitas, een BMI van meer dan 30 kg/m2, nam toe.

Emo-eten

Emo-eten en werken met kinderen op de achtergrond zijn eveneens belangrijke factoren in de gewichtstoename tijdens de lockdown. Onder de vrouwelijke respondenten gaf 15% stress en minder slaap als belangrijkste reden voor de extra kilootjes. Dit kan volgens de onderzoekers gelinkt worden aan emo-eten bij stresssituaties.

Uit een eerdere lockdownstudie van de Erasmushogeschool Brussel was al duidelijk geworden dat de consumptie van chocolade en chips een stijging kende. Het samenwonen met partner en kinderen is ten slotte nog een factor die voor velen niet gunstig werkt. Liefst 31% van de samenwonenden met partner en kinderen gaf aan in lichaamsgewicht te zijn gestegen. Het gaat hier vooral om werkende mensen (57,5%) in vergelijking met de inactieve bevolking (42,5%).