Steven Van Gucht: "Maak geen extra plannen dit weekend"

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat strengere maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus, maar roept mensen op om dit weekend geen extra plannen te maken. Dat zei hij vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. "Hoe sneller we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we dit virus opnieuw bij het nekvel hebben", klinkt het.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen en worden er hoogstwaarschijnlijk strengere maatregelen aangekondigd. "We zetten vandaag een belangrijke stap in de strijd tegen Covid-19", klinkt het bij Van Gucht. "De langverwachte barometer wordt voorgesteld en er komen nieuwe maatregelen, en die zijn echt nodig, want de cijfers zijn niet goed."

Zo snel mogelijk gedrag aanpassen

Van Gucht verwacht dat de nieuwe maatregelen vanaf maandag ingaan, maar roept mensen op om ook dit weekend al hun gezond verstand te gebruiken. "Maak geen extra plannen de komende dagen en denk niet: 'we profiteren er nog even van nu het nog kan'", aldus Van Gucht. "Hoe vroeger we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we het virus terug bij het nekvel kunnen pakken."