Ziekenfondsen weigeren reisbijstand voor wie naar rode zone vertrekt

Ziekenfondsen weigeren reisbijstand voor wie naar rode zone vertrekt
Foto Unsplash

Mutas, de reisbijstandcentrale van de meeste ziekenfondsen, blijft medische reisbijstand weigeren aan reizigers die bewust naar bestemmingen reizen die rood zijn ingekleurd op de coronakaart. Dat hebben de mutualiteiten na overleg beslist.

Sinds vrijdag is het niet meer verboden om te reizen naar rode zones waar volgens de Belgische overheid een verhoogd coronarisico geldt. Wel raadt Buitenlandse Zaken reizen naar die plaatsen “ten zeerste af”. Verschillende populaire toeristenbestemmingen, onder meer in Frankrijk en Spanje, zijn rood ingekleurd.

Dekking uitgesloten

Wie toch afreist naar een rode bestemming, zal ter plaatse niet op reisbijstand van de meeste ziekenfondsen kunnen rekenen. “De strikte ontrading wordt beschouwd als een negatief reisadvies, wat een dekking vanuit de aanvullende verzekering uitsluit”, besliste Mutas, de gezamenlijke bijstandsdienst voor zowat 8,8 miljoen leden van verschillende ziekenfondsen. Wie afreisde naar een regio die pas tijdens het verblijf van groen of oranje naar rood wijzigde, behoudt wel recht op medische bijstand. “De code op de vertrekdatum is bepalend voor de dekking”, klinkt het.