Deense wet vereist binnenkort wederzijdse instemming bij seks

Deense wet vereist binnenkort wederzijdse instemming bij seks
Foto Unsplash

In Denemarken zal seks binnenkort enkel mogelijk zijn als beide partners daar direct of indirect mee instemmen. In alle andere gevallen zal er sprake zijn van verkrachting, dus zonder dat er dwang of geweld aan te pas moet komen. De regering van premier Mette Frederiksen heeft voor dat wetsontwerp een meerderheid gevonden in het parlement.

“Dit is een van de grootste overwinningen voor gendergelijkheid in Denemarken in lange tijd”, zei minister van Justitie Nick Haekkerup. Verkrachting zal niet langer gedefinieerd worden als het resultaat van dwang, geweld of het ontbreken van instemming omdat het slachtoffer bijvoorbeeld geïntoxiceerd was. In alle gevallen waar er geen sprake is van instemming – of die nu expliciet gegeven wordt of indirect via lichaamstaal – zal de seksuele handeling beschouwd worden als verkrachting. Het gestelde misdrijf zal wel nog steeds moeten worden bewezen.

Zweeds voorbeeld

Vrouwenorganisaties juichten het initiatief reeds toe. In buurland Zweden is sinds 2018 een gelijkaardige wet van kracht, waardoor het aantal veroordelingen voor verkrachting er met 75 procent gestegen is – van 190 in 2017 naar 333 in 2019.

Denemarken wordt bestuurd door een minderheidsregering van sociaaldemocraten. De regering-Frederiksen heeft voor haar voorstel de steun gekregen van drie andere partijen. Tegen het einde van het jaar zou de wet goedgekeurd moeten raken in het Folketing, het Deense parlement.