Lachaert kiest voor Vivaldi-coalitie, houdt N-VA achter de hand

Foto Belga / B. Doppagne

Egbert Lachaert (Open Vld) zal proberen een federale vierseizoenscoalitie met liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten te vormen. De optie “wordt onderzocht”, klinkt het officieel bij Open Vld, maar indien Vivaldi mislukt “staan andere pistes open”.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt vandaag rond 11 uur verslag uit van zijn opdracht bij de koning. De Open Vld-voorzitter begon eerder deze maand met een “open vizier”, maar kiest er nu voor om in eerste instantie een federale Vivaldi-coalitie te proberen. Dat heeft hij N-VA-voorzitter Bart De Wever duidelijk gemaakt tijdens een gesprek, klinkt het in onderhandelingskringen.

Brokken met De Wever gelijmd

Bij Open Vld klinkt het officieel dat “de piste Vivaldi momenteel wordt onderzocht”. “Er wordt met partijen van goede wil gesproken om te onderzoeken of deze piste levensvatbaar is”. Als blijkt dat Vivaldi niet werkt, “staan nog altijd andere pistes open”, klinkt het.

De lijnen tussen Lachaert en zijn N-VA-collega De Wever zijn alvast hersteld, valt te horen bij beide partijen. De relaties waren onderkoeld geraakt nadat De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette tijdens hun preformateursopdracht er niet in waren geslaagd Open Vld los te weken van MR. Het gesprek tussen de twee partijleiders wierp ook meteen vruchten af. Hoewel Open Vld-Kamerleden in het debat rond het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec fel uithaalden naar N-VA-kopstuk Jan Jambon, hield de liberale top daarna doelbewust de troepen tegen.

Quid CD&V?

Bij socialisten en groenen blijft het voorlopig stil over de formatie, al bevestigen bronnen binnen Groen wel dat de partij intussen teksten te zien heeft gekregen. Maar “het is aan mijnheer Lachaert om te kiezen welke formule”. Vraag wordt vooral wat CD&V doet.