121 doden verdwijnen uit Belgische coronastatistieken

Sciensano past de Belgische sterftecijfers door het coronavirus aan. Er verdwijnen 121 overlijdens uit de statistieken, weet De Tijd. Aanleiding zijn nieuwe, retroactieve data over de overlijdens in Vlaamse rusthuizen. De teller op het dashboard van Sciensano stond gisteren op 9.996 overlijdens, maar dat zijn er sinds vanmorgen dus ruim 100 minder.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Het Vlaams Agentschap stuurde de Vlaamse rusthuizen onlangs een eenmalige bevraging, over de overlijdens tussen 18 maart en 2 juni. Op basis van de antwoorden daarop is er nu een aanvulling gebeurd voor bepaalde demografische kenmerken van de overleden rusthuisbewoners. Daarnaast is er ook een correctie gebeurd, doordat verschillende dubbeltellingen uit de statistieken gehaald werden. In totaal gaat het dus om 121 overlijdens, 120 in Vlaanderen en 1 in Brussel.

Rusthuizen

In de periode van de eerste golf stuurde het Agentschap immers een beperkte bevraging naar de rusthuizen. In die drukke periode lag de prioriteit voor de rusthuizen elders, waardoor van de relatief kalmere zomerperiode werd gebruikgemaakt om de gegevens uit die beperkte bevraging verder aan te vullen.

Bij Sciensano was, gisteren na het versturen van de aankondiging hierover om iets na 17.00 uur, niemand meer beschikbaar om meer informatie te verstrekken. Het gezondheidsinstituut belooft vandaag extra info tijdens de persconferentie.