Rusland heeft als eerste goedgekeurd coronavaccin: "Mijn dochter heeft het al gekregen"

Het Russische ministerie voor Volksgezondheid heeft dinsdag het eerste vaccin ter wereld tegen het coronavirus goedgekeurd. Deze maand worden zorgverleners al gevaccineerd, begin volgend jaar wordt de rest van de bevolking ermee ingeënt.
door
koen.de.nef
Leestijd 1 min.

Goed nieuws vanuit Rusland, waar het eerste coronavaccin ter wereld op de markt komt. Het werd ontwikkeld door het Gamaleya Instituut in Moskou. Dinsdag werd het goedgekeurd en nu mag het toegediend worden.

Stijgende lichaamstemperatuur

De dochter van president Vladimir Poetin heeft het vaccin intussen al gekregen. “Ze heeft het bij zichzelf toegediend. Na de eerste injectie steeg haar lichaamstemperatuur tot 38 graden, maar de volgende dag was dat nog iets meer dan 37 graden”, klinkt het in The Independent.

Volgens eerste minister Tatyana Golikova is Rusland van plan om het zorgpersoneel nog in augustus te beginnen vaccineren. De massavaccinatie zal begin volgend jaar starten.

Gevaarlijk

Vorige maand waarschuwde de Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci voor de gevaren van vaccins die niet genoeg getest worden voor ze op de markt komen. “Ik hoop dat China en Rusland hun vaccin wel degelijk testen voor ze het bij iedereen toedienen. Te vroeg met een vaccin naar buiten komen is op zijn minst problematisch”, klonk het.