Dodelijke kattenziekte in Nederland: zo bescherm je jouw poes

In Nederland is de kattenziekte gesignaleerd. De ziekte, ook wel gekend als Panleukopenie, is een dodelijk virus. Nederlandse dierenartspraktijken trekken aan de alarmbel: laat niet-ingeënte katten vaccineren.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Panleukopenie is de meest dodelijke virusziekte bij een kat en vooral katten die niet gevaccineerd zijn lopen gevaar. Het virus is extreem besmettelijk en de omgeving van een kat die aan de ziekte lijdt, kan maandenlang besmettelijk blijven.

Dierenpaspoort

De oproep aan katteneigenaren is daarom: controleer de vaccinatiestatus van je kat in het dierenpaspoort. Dat geldt niet alleen voor buiten-, maar ook voor binnenkatten. Verspreiding van het virus gebeurt niet alleen via een besmette kat (door ontlasting), maar het kan ook door besmette ruimtes, of door schoenen, kleding en handen van eigenaren of verzorgers die het huis inkomen.

Symptomen

Hoe kan je herkennen dat je dier het virus heeft? De symptomen komen heel snel op na een besmetting en zijn onder meer braken, diarree, hoge koorts en ernstige sloomheid.  Behandeling komt meestal te laat, al bestaat er wel een kans op herstel wanneer de kat direct getest en behandeld wordt bij een dierenarts.