Data-analist toont coronacijfers op "correctere" manier: "Dat is een heel ander verhaal"

De coronacijfers van de laatste weken boezemen ons heel wat angst in. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat de huidige stijgingen vergelijkbaar zijn met de evolutie bij de eerste golf. Data-analist Yves Van Handenhove maakte daarom zelf een grafiek op basis van de Sciensano-gegevens.
door
koen.de.nef
Leestijd 3 min.

De laatste weken stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus drastisch. Daarom werden de maatregelen vorige week zwaar verstrengd. Heel wat mensen hebben echter twijfels bij de interpretatie van de cijfers. Zo vinden sommigen het logisch dat het aantal besmettingen stijgt omdat er sinds kort ook veel meer tests worden uitgevoerd.

Data-analist Yves Van Handenhove bestudeerde de cijfers van de afgelopen maanden en focuste voornamelijk op het aantal tests en het aantal besmettingen. Die gegevens goot hij in een grafiek. Resultaat? De stijging van het aantal besmettingen is veel kleiner dan wat ons meegedeeld wordt via de officiële kanalen.

"Werkelijke stijging vergelijkbaar met aantal ziekenhuisopnames"

Van Handenhove deelde de grafiek op Facebook. “Uiteraard erger ik me als data-analist enkele maanden aan het feit hoe data in coronatijden in de media worden geïnterpreteerd. Het gebruik van groeipercentages, bijvoorbeeld. Maar vooral ook: er wordt een dagelijks aantal besmettingen aangegeven, maar dit wordt nooit gecorrigeerd met het aantal tests die er zijn afgenomen. (…) Ik heb even snel de data gedownload en het aantal besmettingen gedeeld door het aantal tests die per dag worden afgenomen. Dan is de 'beruchte' grafiek al een heel ander verhaal. Ja, er is een toename de jongste weken, maar die is minder drastisch dan wat Sciensano en bijgevolg de media voorstellen. Deze ligt in overeenkomst met de grafiek van het aantal ziekenhuisopnames”, klinkt het.

Geen corona-ontkenner

Hij benadrukt wel dat hij de ernst van de coronacrisis niet wil onderschatten. “Ik wil de pandemie niet ontkennen, maar als data-analist kan ik niet anders dan mijn frustratie even te delen. Ik kan me niet voorstellen dat er bij Sciensano domme mensen aan het werk zijn. Straks ga ik toch nog geloven in complottheorieën”, besluit hij.

"Nog nooit zoveel zo gericht getest"

Toon Braeye, data-analist bij Sciensano, reageerde op het bewuste bericht. Hij schrijft dat ook hij de interpretatie van de cijfers in de media betreurt, maar maakt wel enkele kanttekeningen bij de grafiek van Van Handenhove. “Wij proberen die nuances wel te brengen en het is zeker een persoonlijke frustratie van mij dat we daarin niet slagen. Wij hebben geen invloed op de communicatie die gedaan wordt vanuit het crisiscentrum - hoewel de woordvoerder vanuit Sciensano komt - en al helemaal niet op hoe media rapporteren over onze cijfers. Nog een paar kanttekeningen bij je grafiek. De vorige piek in testen (begin mei) wordt vooral veroorzaakt door het massale testen in woonzorgcentra. We kunnen ook het testen geassocieerd met de contact tracing nog niet onderscheiden van het algemene testen. Beiden hebben tot gevolg dat we nog nooit zoveel zo gericht getest hebben. Ook het feit dat testen in sommige gevallen maandenlang positief kunnen blijven, zorgt ervoor dat het aantal positieve gevallen niet de beste manier is om de epidemie op te volgen”, klinkt het.

Grafiek van het aantal tests per dag:

Facebook / Yves Van Handenhove

Grafiek van het aantal besmettingen gedeeld door het aantal tests:

Facebook / Yves Van Handenhove

Grafiek die aan het grote publiek meegedeeld werd tijdens de meest recente persconferentie van Sciensano:

YouTube / GezondheidBelgie