Honderden betogers tegen coronaregels in Nederlandse steden

AFP / P. Nijhuis

Enkele tientallen mensen hebben zich deze middag op het Museumplein in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Ook in Groningen en Enschede kwamen betogers bijeen. In Groningen ging het om zo’n tweehonderd mensen, in Enschede volgens RTV Oost om circa veertig.

De actievoerders in Amsterdam hebben spandoeken en tekstborden bij zich met teksten als “Voor vrijheid, tegen spoedwet”, “Overheid heeft schijt aan onze vrijheid” en “Nieuw normaal, never nooit niet!”. De sfeer is gemoedelijk. Sommige betogers knuffelden elkaar bij het weerzien.

In Groningen zijn in het Stadspark zo’n tweehonderd betogers bijeen. De organisatie had gerekend op zo’n 1.500 actievoerders. De demonstranten verzetten zich tegen de “1,5 metersamenleving”, de spoedwet waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen en tegen 5G. De actievoerders hebben Nederlandse vlaggen en spandoeken bij zich met leuzen als “Vrijheid!?” en “Ik ben er klaar mee!”. De demonstratie was aangemeld bij de gemeente en duurt de hele middag. Er staan volgens de organisatie verschillende sprekers op het programma, waaronder een microbioloog.

In Enschede kwamen volgens RTV Oost zo’n veertig mensen op de demonstratie af. Tijdens de actie spreken de demonstranten ook hun steun uit voor de boeren in Nederland. Die protesteerden onlangs nog bij Bilthoven, in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze geen vertrouwen hebben in de stikstofmetingen van het RIVM en in het landbouwbeleid van het kabinet dat op die metingen is gebaseerd.

Ook coronaprotest in Duitsland 

Ook in Berlijn protesteerden gisteren zo’n 20.000 demonstranten omdat ze de coronamaatregelen van de Duitse overheid een inbreuk op hun persoonlijke vrijheden vinden. De manifestanten hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondmaskers.

In heel Berlijn zette de politie 1.100 agenten in. Bij de schermutselingen vielen er volgens een eerste balans 18 gewonde agenten. De politie meldde vandaag dat er intussen al 45 gewonden zijn.