Standbeeld Leopold II in tuin Afrikamuseum opnieuw beklad met rode verf

Het standbeeld van Leopold II in de tuin van het Afrikamuseum in Tervuren is dit weekend opnieuw beklad. Onbekenden gooiden rode verf over het beeld en schreven 'BLM II' op de sokkel, een verwijzing naar de internationale Black Lives Matter-beweging. Dat meldt ROBtv. Begin juni werd het beeld ook al eens beklad. De daders zijn spoorloos.
door
quentin.soenens
Leestijd 1 min.

De beeldengroep met Leopold II is van de hand van kunstenaar Tom Frantzen en bevat een aantal kritische elementen ten aanzien van het koloniaal bewind van de voormalige vorst in Congo. Zo hebben de drie Afrikaanse krijgers afgehakte voeten en kijkt de olifant weg van het borstbeeld uit protest tegen de ivoorroof ten tijde van Leopold II. Ook de leeuw kijkt ostentatief een andere richting uit.

In een gesprek met ROBtv stelt Guido Gryseels, directeur van het Afrikamuseum, veel begrip te hebben voor de Black Lives Matter-beweging, maar het vandalisme aan het beeld niet te kunnen goedkeuren. Los van de discussie over wat er in de toekomst met het beeld zal gebeuren, zal het museum binnenkort aan het beeld een bijkomende plaat met duiding plaatsen met informatie over wie Leopold II was en waarom het standbeeld er staat. Er komen ook bijkomende veiligheidsmaatregelen om dergelijk vandalisme te voorkomen.