GAMES. Sword & Sorcery: helden gezocht!

Vertrek op een epische queeste waarbij je woeste monsters en bloeddorstige roversbendes verslaat om het koninkrijk te redden van de voortschrijdende krachten van het kwade! In de ‘dungeon crawler’ Sword & Sorcery: Immortal Heroes van Ares Games door Simone Romano & Nunzio Surace ligt het lot van de wereld in jouw handen.

Er heerst vrede en voorspoed in Talon’s Coast, totdat er op klaarlichte dag een bloedrode maan aan de hemel verschijnt. De koning sneuvelt door een mysterieuze ziekte en familie en vrienden keren zich tegen elkaar terwijl het land in een wurggreep wordt gehouden door haat, hebzucht en lust. Hoewel de opvolger van de koning moedig strijd voert, blijken alle pogingen tevergeefs… Wezens die zich voordien enkel in de schaduw durfden te verplaatsen, trekken nu als moordende hordes door het land. In een wanhopige laatste poging grijpen de grootmeesters van het rijk naar een magisch ritueel om de helden van weleer opnieuw tot leven te wekken…

Spelinhoud

Sword & Sorcery: Immortal Heroes bevat 234 verschillende tokens, 246 spelkaarten, 28 figurines, 19 terreintegels, 8 dobbelstenen in 2 sets kleuren, een boek met spelregels en een verhalenbundel met daarin 7 hoofdstukken. Tot slot is er ook nog een ‘boek met geheimen’. Die laatste mag je – tenzij je iemand bent die altijd eerst het einde van een boek leest – niet op voorhand vastnemen en enkel raadplegen als de verhalenbundel hiertoe opdracht geeft.

Iedere held begint bij het eerste avontuur op niveau 1, maar zal doorheen het spel krachtiger worden wanneer hij monsters verslaat en queesten volbrengt. Telkens wanneer je held een nieuw niveau bereikt, leer je nieuwe spreuken of talenten die je helpen in jouw strijd tegen het kwade.

Wapenuitrusting

Naast je talenten ontplooien, doe je er goed aan om met je vergaarde goudstukken langs de winkel te gaan. Daar kan je jouw wapenuitrusting aanvullen. Die magische bijl of dat toverdrankje om je levenspunten mee te herstellen zouden wel eens de doorslag kunnen geven in het volgende gevecht!

In groot contrast tot veel andere dungeon crawlers is er bij Sword & Sorcery geen speler die de rol van spelleider of dungeon master voor zijn rekening moet nemen. Zodra er een gebeurtenis geactiveerd wordt (bijvoorbeeld een deur opent of een evenement vindt plaats) wordt er door de actieve speler gekeken of dit een reactie veroorzaakt volgens de verhalenbundel. Afhankelijk van je keuzes zal het verhaal automatisch een bepaalde richting uitgaan.

Ons verdict

Voor fans van het fantasygenre is Sword & Sorcery: Immortal Heroes een natte droom die werkelijkheid wordt. Niet enkel bevat dit eerste deel van de saga een rijkdom aan inhoud, maar het spelmechanisme is tot in de puntjes uitgewerkt zonder dat er te veel obscure voorwaarden of ‘als-dit-dan-dat’-situaties bij komen kijken. Het resultaat is een vlot spelverloop zodat je volop van het verhaal en het spel kan genieten. De diverse speltokens en regels kunnen voor sommigen echter intimiderend overkomen. Daarom doen de spelers er goed aan om de regels grondig door te nemen alvorens het spel te starten.

Met welgeteld zeven verschillende verhalen ben je zeker een paar avonden zoet. Voor optimaal spelgenot speel je dit spel idealiter telkens met dezelfde mensen. Horen we daar ‘je bubbel’?

Aan alle mooie verhalen komt een einde, maar het verhaal van onze helden is nog niet afgelopen en het rijk is nog lang niet veilig! Er duiken immers nog grotere dreigingen uit de schaduw op. Beleef de volgende avonturen van de helden in maar liefst vier speluitbreidingen: Arcane Portals, Darkness Falls, Vastaryous’ Lair en Ancient Chronicles.

Sword & Sorcery is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt of via de website van Ares Games.

-Rufus Verswijvel
IG @boardgamepirate