Verwarring over vliegen met hoge koorts vanop Zaventem: "Te makkelijk te omzeilen”

Bij wie drie keer meer dan 38 graden koorts wordt gemeten op Zaventem, zou een vragenlijst bepalen of de persoon al dan niet mag vliegen, klonk het woensdag in
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

De Standaard. Zo'n vragenlijst is te makkelijk te omzeilen, volgens prof Dirk Devroey (VUB). Brussels Airport Company stelt nu echter dat koorts - niet de vragenlijst - wel degelijk de doorslaggevende factor is.

Wie wil vliegen vanop Zaventem, wordt door thermische camera's gescand en gecontroleerd op een verhoogde lichaamstemperatuur. Wie na twee verschillende temperatuurcontroles nog steeds meer dan 38 graden koorts heeft, wordt doorgestuurd naar een arts die op manuele wijze nogmaals de temperatuur meet. Geeft ook die meting aan dat je koorts hebt, moet je een vragenlijst invullen over bijkomende symptomen en eventuele contacten met besmette personen.

"Als een passagier na drie koortsmetingen nog altijd meer dan 38 graden koorts heeft, moet die bij onze artsenploeg langs. Hij moet dan een vragenlijst invullen waarin hij aangeeft of hij nog andere symptomen heeft. Daarna beslist de arts of de passagier mag vertrekken" quoteerde De Standaard woensdagochtend Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport Company. Op basis van die uitspraak concludeerde de krant dat de vragenlijst doorslaggevend is, en iemand met hoge koorts dus mogelijk nog steeds het vliegtuig op kan stappen.

Toegang of niet?

"Zo'n vragenlijst is te makkelijk te omzeilen als je graag op reis wil vertrekken", zei professor huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Dirk Devroey. Volgens de professor schiet de maatregel tekort en zou hoge koorts een signaal op zich moeten zijn. Er zijn op dit moment immers niet veel andere redenen om koorts te hebben dan een besmetting met het coronavirus.

De derde, manuele koortsmeting is echter wel degelijk doorslaggevend, stelde Nathalie Pierard van Brussels Airport Company haar initiële uitspraak later bij in Het Laatste Nieuws. Wie drie keer meer dan 38 graden koorts heeft, krijgt geen toegang tot de terminal en ook niet tot de vlucht, klinkt het nu. “Zowel de luchthaven als de luchtvaartmaatschappijen stellen de gezondheid van de passagiers en het personeel voorop en nemen daarmee geen risico”, benadrukt Brussels Airport Company.

De vragenlijst zou dus toch niet van cruciaal belang zijn, maar dient enkel als hulp bij de opstelling van een document om aan de huisarts voor te leggen en je reservatie bij de luchtvaartmaatschappij mee aan te passen.

Paracetamol

Op basis van de laatste informatie kan iemand die koorts heeft dus niet op vliegreis vertrekken vanop Zaventem. De verwarring komt er nadat vorige week bericht werd dat passagiers met koorts in Brussels Airport slechts een briefje kregen waarop vriendelijk gevraagd werd om hun huisarts te raadplegen.

Zelfs met de strengere regel zit er echter nog een addertje onder het gras. Volgens professor Devroey kan wie koorts heeft en van slechte wil is namelijk ook gemakkelijk paracetamol nemen om de koorts te onderdrukken. Vliegtuigreizen uit veiligheid gewoon helemaal niet laten doorgaan is dus zijn devies.