SOS droge handen

Foto Unsplash

Het coronavirus stelt onze handen zwaar op de proef. Van tien keer wassen per dag tot desinfecteren, de hygiënemaatregelen zijn een echte aanslag op onze huid. En aangezien ze nog lang deel zullen uitmaken van onze dagelijkse routine, zijn hier een paar tips om je beschadigde handen te verzorgen.

Rode en geïrriteerde huid, kloven… De normaalste zaak van de wereld in de winter, maar nu krijgen we er ook midden in de zomer mee te maken. Je handen wassen en desinfecteren met hydroalcoholische gel is intussen een dagelijkse gewoonte geworden. Maar deze essentiële hygiënemaatregelen drogen onze huid sterk uit. Hydroalcoholische gel verandert ons huidmicrobioom, het beschermende laagje tegen agressies van buitenaf.

De juiste reflex

Natuurlijk moeten we de hygiënemaatregelen blijven volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar dat neemt niet weg dat we iets kunnen doen om uitdroging en irritatie van onze huid te voorkomen.

Was je handen zoveel mogelijk met zeep in plaats van hydroalcoholische gel te gebruiken. Kies voor zachte (zonder zeep) of overvette zeep en was je handen met lauw in plaats van warm water, want dat droogt de huid nog meer uit. Spoel ze goed af voor je ze zachtjes afdroogt, zonder hard te wrijven.

Voed je huid meermaals per dag (bv. telkens na het wassen) met een hydraterende crème. Kies ook hier zo natuurlijk mogelijke formules. Voor een optimale hydratatie is een oplossing op basis van galamboter aangeraden.

Smeer voor je gaat slapen je handen in met een flinke laag voedende crème. Voor een ‘maskereffect’ kan je er katoenen handschoenen (of sokken) over doen, zodat de crème volledig intrekt. De ideale tip voor zachte handen bij het opstaan!

Voor je gaat slapen, kan je je handen ook enkele minuten masseren met zoete amandel-, argan- of kokosnootolie.

Voer om de twee weken een scrub uit om dode huidcellen te verwijderen. Zo kan de crème beter intrekken en je huid meer voeden.

Oriane Renette