MADE IN BELGIUM. Negen zalige plekjes voor een picknick

Tijdens de zomervakantie trekt niet iedereen op reis naar het buitenland. Nu de pandemie onverminderd ons leven bepaalt, zal dat dit jaar minder dan ooit het geval zijn. De huidige situatie is echter een uitgelezen kans om talloze prachtige plekjes in België te (her)ontdekken. bijvoorbeeld om te gaan picknicken. Wij hebben er alvast negen voor jou uitgepikt. Geniet ervan (in alle veiligheid).
door
Janne
Leestijd 3 min.

Egmontpark

Op een verlegen boogscheut van de Louizalaan in Brussel zit het bijzonder romantische Egmontparkje verscholen, een groene zeepbel midden in het tumult van de stad. Sinds 1762 is het een Franse tuin, en in 1901 werd het omgebouwd tot een landschapspark. Als je even wilt uitblazen tijdens een shoppingtripje is dit de ideale plaats voor een geïmproviseerde picknick in de schaduw van Peter Pan (of toch

diens standbeeld).

De Averegten

Met zijn ecologische speeltuin is dit provinciaal domein in Heist-op-den-Berg op kindermaat gesneden. Het is dan ook de perfecte bestemming voor een familie-uitstap. De Averegten is bijna 100 hectaren groot, telt drie bewegwijzerde wandelpaden, en je vindt er verder een botanische tuin, boerderijdieren, bijenkorven, boomhutten en — uiteraard —

talloze picknickplekjes.

Rood Klooster

In de buurt van het 4.383 hectaren grote Zoniënwoud? Dan is het een goed idee om de priorij Rood Klooster (ook Rooklooster genoemd en in het Frans Rouge Cloître) op te zoeken, in de buurt van Oudergem. Zijn vijver, wandelpaden en uitgestrekte gazon geven het bucolische domein een bijzondere uitstraling. Je ziet er nog de ommuring, de priorij uit de 18de eeuw, de slaapvertrekken en het huis van

de molenaar.

Kasteel van Terhulpen

Belga / S. Kip

Het Kasteel van Terhulpen maakt deel uit van het Domein van Solvay en heeft de allure van een koninklijk juwelendoosje. Het werd gebouwd in 1842 en opnieuw ingericht in 1893 door de industrieel Ernest Solvay, en het ademt pure elegantie uit. Voor de picknick verwijzen we je naar het park, met zijn vijvers, eenden, cipressen, sequoia's en 450 wilde plantensoorten. Om zijn 36 meter hoge obelisk niet te vergeten, bekroond met een vergulde zon.

De 'Sahara'

Een stukje Sahara in België? Jawel! Het gaat zelfs om een natuurreservaat, gelegen in de Westhoek, bij De Panne. In deze grote zone met maagdelijke duinen waan je je echt duizenden kilometers verder naar het zuiden. Je vindt er witte duinen, parabolische duinen (in de vorm van een omgekeerde halve maan), grijze duinen en ook fauna en flora die je nergens anders aantreft.

Het Kasteel van Hélécine

Halverwege tussen Brussel en Luik, op de site van de oude abdij van de Premonstratenzers, staat het weelderige Kasteel van Hélécine. Zijn 28 hectaren grond is de ideale plek voor een picknick met het hele gezin. Vooral als je weet dat je hier naast vijvers, een ijsmachine uit de 19de eeuw en een enorme zonnewijzer, ook een fraaie speeltuin vindt.

La Fondry des Chiens

In Nismes, een stadje in het zuiden van de provincie Namen, ligt La Fondry des Chiens. Het betreft een indrukwekkend zinkgat dat ontstaan is door duizenden jaren regenerosie. Als natuurreservaat staat het bekend om zijn uitzonderlijke flora. Daarom is La Fondry des Chiens ook geklasseerd als plaats van “grote biologische waarde”.

De Cheslé van Bérismenil

De Cheslé in het stadje Bérismenil is niet alleen een natuurlijke vesting die tussen de 7de en 5de eeuw voor Christus een uitstekend toevluchtsoord bood aan de Keltische bevolking. Volgens de overlevering is het ook een populaire schuilplaats voor elfjes. De site heeft een dubbele wal die zich uitstrekt over bijna 1.75 kilometer. Ze ligt op een paar kilometer van La Roche-en-Ardenne, in de

provincie Luxemburg.

De vallei van Ninglinspo

De Ninglinspo is een betoverend klein valleitje in het hart van de Ardennen. Deze zijrivier van de Amblève bevindt zich in de provincie Luik, tussen Theux en Aywaille, en je kan er je wandeling onderbreken om te gaan pootjebaden in de natuurlijke rivierkommen. De rotsen van kwartsiet vormen er trouwens natuurlijke glijbanen en wonderlijke watervalletjes.

Pierre Jacobs